26 Μαρτίου 2013

«Η Μέρκελ θα μείνει στο Four Seasons της Λεμεσού για 500 δολ. τη νύχτα»;

Για κάποιους, τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο από τους ευρωπαίους εταίρους θα οδηγήσουν στην καταστροφή.

Το marketwatch.com (ανήκει στον ίδιο όμιλο με τη Wall Street Journal) σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Πώς η Ε.Ε. σκότωσε την Κύπρο σε μια μέρα», καταγράφει τους κινδύνους που εκτιμά ότι θα έχει η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Eurogroup.


Ανάμεσα σε άλλα, ο αναλυτής του συγκεκριμένου Μέσου, που θεωρεί ότι η κρίση στην Κύπρο έπληξε γενικότερα την ευρωπαϊκή ζώνη, σημειώνει: «Το πλάνο δεν λύνει το πρόβλημα της Κύπρου, ούτε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλάνο για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, πιθανόν να μην αυξήσει τα επαρκή κεφάλαια. Θα ενθαρρύνει τις εναπομείνασες καταθέσεις να φύγουν από την Κύπρο, επιδεινώνοντας τα προβλήματα. Όπως και με την Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η Κύπρος νέα βοήθεια, που θα συνεπάγεται με περαιτέρω διαγραφή καταθέσεων. Και όπως και στην Ελλάδα, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα από την αύξηση των φόρων πιθανό να μην βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων».

Η Marketwatch προσθέτει ότι η Κύπρος με την υφιστάμενη κατάσταση δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τους πιστωτές της, ενώ κάνει αναφορά στην κατάσταση με τους Ρώσους: «Είναι απίθανο οι Ρώσοι επιχειρηματίες να συνεχίσουν να ‘πατρονάρουν’ την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Τύπο ένας Ρώσος επιχειρηματίας παρατήρησε με δηλώσεις του ότι η Ε.Ε. σκότωσε την Κύπρο σε μια μέρα: ‘Όταν φύγουν οι Ρώσοι ποιος θα μείνει στο Four Seasons για 500 δολάρια τη νύχτα; Η Άνγκελά Μέρκελ;’».