22 Μαρτίου 2013

Όταν το αρχικό σχέδιο αποδεικνύεται καλύτερο από το Plan B

[Οι κραυγές για ηρωικό ΟΧΙ οδήγησαν στη σημερινή διάλυση της Κύπρου... αν είχαν ψηφίσει ΝΑΙ θα είχαν χάσει μερικά χιλιάρικα και 10-15 δις καταθέσεις και θα είχαν κερδίσει χρόνο να μειώσουν το τραπεζικό τους σύστημα ομαλά και όχι βίαια όπως κάνουν σήμεα με το κλείσιμο της Λαϊκής...]

Του Γιώργου Καισάριου

Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και η λύση δεν είναι της αρεσκείας σου, έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις να ακολουθήσεις μια άλλη οδό που σε συμφέρει. Όταν όμως δεν έχεις άλλη επιλογή, τότε τι επιλογή έχεις από το να εφαρμόσεις την αρχική επιλογή που δεν ήταν της αρεσκείας σου;


Δεν σας κάνει εντύπωση που οι Ρώσοι ζητούν γη και ύδωρ από την Κύπρο, προκειμένου να παράσχουν ψίχουλα; Και τελικά που είναι αυτά τα ρωσικά κεφάλαια; Από αυτά που διαβάζουμε, στην καλύτερη περίπτωση να επιμηκυνθεί το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αποκαλύψεις ότι στην Κύπρο ήξεραν για πάρα πολύ καιρό τις προθέσεις του Eurogroup σχετικά με το αρχικό σχέδιο κουρέματος, σημαίνει ότι την αποκλειστική ευθύνη για το ότι η Κύπρος έχει φτάσει σε αυτό το σημείο είναι της Κύπρου.

Όταν το Plan B είναι απλά μια φαντασίωση, τότε η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραπονιέται και να λαϊκίζει χειρότερα από το Π. Καμμένο και το ΣΥΡΙΖΑ και να μας λένε τις διάφορες ασυναρτησίες που λένε τόσες μέρες.

Εγώ τουλάχιστον, είχα υπόψη το θέμα του κουρέματος αρκετές εβδομάδες πριν (κυρίως διαβάζοντας τα ξένα μέσα) και θεωρούσα ότι η Κύπρος δεν είχε διαφορετική επιλογή από την αρχή. Επίσης υπέθεσα ότι το κούρεμα θα γινόταν πολιτισμένα και με την συναίνεση όλων και θα τελείωνε το θέμα εκεί.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι την τελευταία στιγμή οι της Κύπρου θα υπαναχωρούσαν και μάλιστα μη έχοντας κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Τώρα λοιπόν που πάρθηκε η απόφαση για την εκκαθάριση της Λαϊκής, τι έχουν να πουν οι κύριοι πολιτικοί της Κύπρου και όλοι αυτοί οι Ελληνάρες Ελλαδίτες που πανηγύρισαν το ηρωικό ΟΧΙ της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, λες και οι της Ευρώπης μας απειλούσαν με πυρηνικό όλεθρο;

Και για να εξηγήσουμε τι σημαίνει η εκκαθάριση της Λαϊκής τράπεζας, σημαίνει ότι θα γίνει αυτό που σας έλεγα ως το πιο σωστό και νόμιμο από την πρώτη μέρα. Δηλαδή μηδενίζονταν οι μέτοχοι (τέλος τίτλοι) και θα πληρωθούν τα πρώτα 100.000 ευρώ και στην συνέχεια θα γίνει ένα κούρεμα επί των υπολοίπων, έως το ποσό που υπάρχει διαθέσιμο.

Και όπως επίσης τόνισα από την πρώτη μέρα, η επιλογή αυτή (της εκκαθάρισης) είναι χειρότερη από την προγενέστερη επιλογή της τρόικας. Όποτε, όχι μόνο θα γίνει κούρεμα, αλλά θα γίνει πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχαν υπόψη τους οι της Κύπρου, και μάλιστα τώρα θα το κάνουν από μόνοι τους.

Με το συμπάθιο στους φίλους στην Κύπρο, αλλά η πολιτική σας ηγεσία έχει αποδειχτεί ακόμα πιο ανεπαρκής από την Ελλαδίτικη ηγεσία. Όπως οι της Ελλάδος πολιτικοί έτσι και οι της Κύπρου, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν την δυνατότητα να δουν λίγο μπροστά και να προβλέψουν το οτιδήποτε.

Θεωρώ απαράδεχτο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου να εμφανίζεται την τελευταία στιγμή και να προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση με ένα δήθεν ταμείο αλληλεγγύης, όταν το πρόβλημα των τραπεζών είναι γνωστό τώρα και πολλούς μήνες.

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν θέλουν να επαναλάβουν το λάθος που έκαναν στην Ελλάδα. Το λάθος αυτό είναι να δώσουν βοήθεια χωρίς πρώτα η οικονομία να είμαι βιώσιμη λόγv χρέους. Οι Ευρωπαίοι έχουν μετανιώσει που δεν έγινε ένα πολύ μεγάλο κούρεμα στην Ελλάδα το 2010 (αυτά που έχω πει πολλές φορές) και δεν θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος.

Δανείζοντας την Κύπρο πέραν των δυνατοτήτων της, επαναλαμβάνουν αυτό το λάθος. Και προκειμένου να μην γίνει αυτό, το κούρεμα των καταθετών είναι απαραίτητο.

Από εκεί και πέρα, αν μπορεί η Κύπρος να βρει άλλη λύση, δεν νομίζω ότι θα έχει κανένας αντίρρηση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λύση (μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τουλάχιστον) δεν έχει ακόμα βρεθεί και όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, η ζημιά που γίνεται στην Κυπριακή οικονομία είναι λογαριθμικού χαρακτήρα και θα αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερη από το όποιο κούρεμα.

george.kesarios@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr