19 Μαρτίου 2013

Στα ελληνικά το Ευαγγέλιο στην τελετή ενθρόνισης του Φραγκίσκου! (VIDEO)

Στα Ελληνικά κατόπιν επιθυμίας του Φραγκίσκου Α ήταν τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, για τη σημερινή του ενθρόνιση. Αυτή η κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι η πρώτη παρουσία Οικουμενικού Πατριάρχη σε ενθρόνιση Πάπα από το έτος 1051.


Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του πάπα Φραγκίσκου, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα αναγνωστούν μόνο στα ελληνικά και όχι στα λατινικά. Η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Κατά την άφιξή του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος κατέβηκε από το ειδικό όχημά του για να ευλογήσει τους πιστούς. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου ξεκίνησε η τελετή, αφού προσευχήθηκε στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου, στα σπήλαια του ναού.

Από τις πρώτες σειρές του προαύλιου χώρου του ναού του Αγίου Πέτρου περισσότεροι από 30 ηγέτες κρατών υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν την πρώτη θεία λειτουργία του πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες.

Δείπνησαν Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε ''πολύ εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα'' δείπνησε το βράδυ της Δευτέρας ο πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βατικανό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Τόσο ο Αργεντινός ποντίφικας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαμένουν στο εσωτερικό του Βατικανού, στον Οίκο της Αγίας Μάρτας (Domus Santae Marteae) όπου κατέλυσαν οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του κογκλάβιου.
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI συνεχίζει να τονίζει ότι ''η στάση και οι πρώτες του κινήσεις δείχνουν ότι σημείο αναφοράς του πάπα Φραγκίσκου φέρεται να είναι ένα εκκλησιαστικό σύστημα στην κορυφή του οποίου να μπορεί να βρίσκεται ένας ''πρώτος μεταξύ ίσων'' (primus inter pares, στα λατινικά). Ένα οργανωτικό οικοδόμημα που ιστορικά ταυτίζεται με την παράδοση της Ορθοδοξίας.
Σχολιαστές τονίζουν ότι ο πάπας Φραγκίσκος δεν θέλησε να μεταλάβει ο ίδιος τους πιστούς, αλλά στο τέλος της σημερινής λειτουργίας το σημαντικότατο αυτό τελετουργικό καθήκον ανατέθηκε σε σειρά διάκων. Μία ακόμη καινοφανής χειρονομία, με στόχο να υπογραμμιστεί η σημασία της ομαδικότητας και του ρόλου κάθε μέλους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο νέος ποντίφικας δεν αυτοχαρακτηρίστηκε πάπας, αλλά ''επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου''. Σε άλλη μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, ανακοινώθηκε ότι στο οικόσημο που θα συμβολίζει την θητεία του δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρία στέμματα που συνδέονται με την παπική εξουσία. Επελέγησαν μόνον τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου και η αρχαία μίτρα του επισκόπου της Ρώμης.