15 Απριλίου 2013

Μέχρι τέλος Μαΐου θα έρθουν στη χώρα συνολικά 16 δισ. ευρώ

Το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσεως, παρουσίασε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ.Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ημίωρη σύσκεψη που είχε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τον κ.Γιάννη Στουρνάρα.

Τα λεφτά θα έρθουν σε ξεχωριστές δόσεις («σπαστά») έως τέλος Μαΐου Μέσα. Μέσα στον Απρίλιο θα συνεδριάσει το Euroworking Group για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσεως των 2,8 δισ. ευρώ, που θα έρθουν στο α΄δεκαήμερο του Μαΐου. Σε λίγες εβδομάδες θα είναι έρθουν τα 7,2 δισ. (υπό την μορφή ομολόγων) που εκκρεμούν από τον Ιανουάριο.

Αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμη η έκθεση της Τρόικα για να δοθεί η δόση των 4,2 δισ. ευρώ από το Eurogroup στις 13 Μαΐου, ενώ στο β΄δεκαήμερο του μηνός παράλληλα θα συνεδριάσει από το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ που θα έρθουν στα τέλη του μηνός.

Η συμφωνία με την Τρόικα έχει μεν κλείσει αλλά θα πρέπει ταχύτατα η κυβέρνηση να «κλείσει» μια σειρά από εκκρεμότητες όπως:
  • Το θέμα των απολύσεων, όπου ο κ.Τόμσεν τόνισε πως στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού του δημοσίου, με την είσοδο νέων κατηρτισμένων υπαλλήλων.
  • Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία και στελέχωση ενός αυτόνομου φοροεισπρακτικού μηχανισμού χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις υπό τον «ημι-ανεξάρτητο» Γενικό Γραμματέα Εσόδων. Ο όρος «ημι-αυτόνομος», σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ερμηνεύεται ως εξής: ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν θα αναφέρεται απευθείας στη Βουλή, αλλά θα ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών και μετά αυτός θα δίνει λόγο στη Βουλή
  • Απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων που παραμένουν προστατευμένα.
  • Την κωδικοποίηση και απλοποίηση των φορολογικών κανόνων

Σύμφωνα με τον κ.Τόμσεν αυτές είναι και οι «πληγές» που δημιουργούν αίσθηση αδικίας στην κοινή γνώμη και υπονομεύουν την εκτέλεση του προγράμματος.