19 Απριλίου 2013

Ανακάλυψαν 3 πλανήτες σαν τη Γη

Τρεις πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος ανακάλυψαν αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, που εντόπισε τους δύο νέους πλανήτες εκτιμά πως μοιάζουν με τη Γη και δεν αποκλείεται να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή.

"Με βάση αυτά που παρατηρήσαμε, ξέροντας την ακτίνα τους και τη διάρκεια περιστροφής γύρω από το άστρο τους, αυτοί οι τρεις εξωπλανήτες είναι οι πιο παραπλήσιοι με τη Γη που έχουν βρεθεί ποτέ", δήλωσε ο Τζάστιν Κριπ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science για τους δύο πλανήτες που έχουν ονομαστεί "Κέπλερ 62 e" και "Κέπλερ 62 f" και ανήκουν σε ηλιακό σύστημα με πέντε πλανήτες το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από τη Γη.


Η ακτίνα των δύο πλανητών είναι 1,41 και 1,61 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, ενώ θεωρείται ότι η απόσταση που έχουν από τον ήλιο του συστήματος στο οποίο ανήκουν τους επιτρέπει να έχουν μια μέση θερμοκρασία και ίσως νερό σε υγρή μορφή.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι πλανήτες αυτοί να είναι βραχώδεις και να έχουν περιοχές με πάγο, όπως και ο πλανήτης μας.

Τέλος στο The Astrophysical Journal δημοσιεύεται άλλη μια έρευνα για έναν πλανήτη, με ακτίνα 1,7 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, που δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή και ονομάστηκε "Κέπλερ 69 c" καθώς περιστρέφεται γύρω από το άστρο Κέπλερ 69 που βρίσκεται σε απόσταση 2.700 ετών φωτός.