29 Απριλίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 970 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους

To πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 967 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους έναντι 2,382 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στην καταβολή ποσού ύψους 1,28 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δεκεμβρίου 2012.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θετικό είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ καλύτερη από πέρυσι είναι η δημοσιονομική εικόνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης .

Επίσης, το Μάρτιο τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012).

Παράλληλα, η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%.

Η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω Δελτίων και αυτών που καταχωρούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10%, που είναι σημαντικά μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν για 30%, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης των φορέων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ