01 Απριλίου 2013

Ποιους μύθους καταρρίπτει παγκόσμια έρευνα για τον τουρισμό

Τρεις θέσεις χαμηλότερα, συγκεκριμένα στη 32η, από την 29η που καταλάμβανε το 2011, βρίσκεται για το 2013 ανάμεσα σε 140 χώρες η Ελλάδα στη γενική κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα σύμφωνα με το World Economic Forum.


Η μελέτη όμως γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική για τη συνολική ποιότητα του εγχώριου προϊόντος και υπηρεσιών, όταν φτάνουμε στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας των τιμών σε σχέση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να κατρακυλά την 127η θέση. Η υστέρηση της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, ειδικά εάν γίνει σύγκριση με τις ανταγωνίστριες Ισπανία, Αίγυπτο και Τουρκία, είναι εμφανής, δεδομένου πως τα μεγαλύτερα παράπονα όσων επισκέπτονται τους ελληνικούς προορισμούς αφορούν το λεγόμενο «value for money», τη χαμηλή δηλαδή αντιστοιχία ανάμεσα στην τιμή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Και ενώ στο ζήτημα των τιμών η Ελλάδα είναι ουραγός, στον κλάδο των τουριστικών υποδομών ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, καταρρίπτοντας όπως φαίνεται το μύθο για την ποιότητα και το εύρος των ξενοδοχειακών μας μονάδων και άλλων υποδομών.

Σε σχετικά καλή θέση (20η) βρίσκεται ως προς τις υποδομές των αερομεταφορών, παρά το γεγονός πως η εικόνα πολλών περιφερειακών αεροδρομίων, κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς, δεν κρίνεται ικανοποιητική. Καλή θέση (25η) καταλαμβάνουμε στον πυλώνα των πολιτιστικών πόρων, αλλά και στην προτεραιότητα του τουριστικού τομέα για την ανάπτυξη της οικονομίας (28η). Στους υπόλοιπους πυλώνες εντούτοις υστερούμε και πάλι. Ενδεικτικά: 98η η Ελλάδα στους κανόνες πολιτικής και κανονισμούς, 72η στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, 69η στην ασφάλεια, 58η στις υποδομές επίγειων μεταφορών και 40η στους φυσικούς πόρους.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του World Economic Forum, η Ελβετία παραμένει σταθερά στην κορυφή και ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 29 θέση, η Τουρκία την 46η, το Μαρόκο την 71η και η Αίγυπτος την 85η.

Το World Economic Forum έχει θεσπίσει εδώ και επτά χρόνια το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδιών και Τουρισμού (Travel and Tourism Competitive Index, TTCI), ο οποίος μετρά τους παράγοντες και τις πολιτικές που επηρεάζουν την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε διάφορες χώρες. Ο δείκτης αυτός εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις κάθε χώρας σε 14 επιμέρους δείκτες- πυλώνες, οι οποίοι στη συνέχεια συνοψίζονται σε τρεις ευρύτερες κατηγορίες δεικτών: ο πρώτος αφορά το θεσμικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, ο δεύτερος το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις υποδομές, ενώ ο τρίτος τους ανθρώπινους, πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους.

Και τους τρεις δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη. Στο δείκτη αναφορικά με το ρυθμιστικό περιβάλλον, από την 34η θέση το 2011 βρίσκεται φέτος στη 39η, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις υποδομές από την 29η έπεσε στην 33η και στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος από την 29η στην 30η.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr