22 Απριλίου 2013

Νέα μαρτυρία για τον βομβιστή της Βοστώνης – Τι είπε σε συμφοιτητή του μία μέρα μετά την επίθεση

Nέα στοιχεία γύρω από τις κινήσεις του Τζοχάρ Τσαρνάεφ έρχονται στη δημοσιότητα όσο οι αρχές περιμένουν τις απαντήσεις του 19χρονου βομβιστή της Βοστώνης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση κι έχει αρχίσει να ανακρίνεται γραπτώς.

Οι συμφοιτητές του Τσετσένου στο πανεπιστήμιο Dartmouth τον παρουσιάζουν σοκαριστικά ψύχραιμο. Στην είδηση ότι ο Τζοχάρ δύο μέρες μετά την επίθεση στον μαραθώνιο διασκέδαζε σε πάρτι ήρθε να προστεθεί και η μαρτυρία του 19χρονου Ζακ Μπέτενκορτ. Ο Αμερικανός την επομένη των εκρήξεων ήταν δίπλα στον Τσαρνάεφ στο γυμναστήριο του πανεπιστημίου κάνοντας διάδρομο. Ολες οι τηλεοράσεις έδειχναν εικόνες από το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά ο Τσετσένος, σύμφωνα με τον συμφοιτητή του ήταν εντελώς αδιάφορος και άκουγε μουσική στο ipod. «Ε, φίλε το βλέπεις αυτό που έγινε;», του είπε ο Μπέτενκορτ και που συνέχισε τη μαρτυρία του λέγοντας: «Σήκωσε το βλέμμα, με κοίταξε και είπε «Ναι, καλά. Τραγωδίες συμβαίνουν όλη την ώρα».

Σύμφωνα με την New York Post, αρκετοί μαθητές του Dartmouth κατέθεσαν πως ο Τζοχάρ έκανε παρέα και μιλούσε Ρώσικα με δύο άνδρες που συνελήφθησαν το Σάββατο σε ένα διαμέρισμα κοντά στο πανεπιστήμιο. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό γι αυτούς είναι ότι οδηγούσαν μια BMW με πινακίδα που έγραφε «Τerrorista #1». Ο Τζοχάρ, μάλιστα, είχε τουιτάρει την φωτογραφία του αυτοκινήτου στον προσωπικό του λογαριασμό.

Την ίδια στιγμή οι αδερφές των δύο Τσετσένων, η Αλίνα και η Μπέλα παραμένουν υπό κράτηση στο διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη και δεν έχουν ακόμα μιλήσει στις αρχές για το αν γνώριζαν κάτι για τις κινήσεις των αδερφών τους.