07 Απριλίου 2013

Σόιμπλε: Χαιρετίζω την πρόθεση Λουξεμβούργου να περιορίσει τραπεζικό απόρρητο

Τη πρόθεση του Λουξεμβούργου να περιορίσει το αμφιλεγόμενο τραπεζικό του απόρρητο προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή χαιρέτησε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Χαιρετίζω κάθε βήμα προς μίας αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για το φύλο της Δευτέρας της εφημερίδας «Saarbruecker Zeitung». «Βρισκόμαστε σε στενές επαφές με το Λουξεμβούργο και συζητήσαμε το [εν λόγω] ζήτημα πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης γερμανόφωνων υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο».

Μιλώντας νωρίτερα στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, εξέφρασε την βούληση της κεντροευρωπαϊκής χώρας να συνεργαστεί «με τις ξένες φορολογικές αρχές».

«Η διεθνής τάση πηγαίνει προς μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είμαστε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό», υπογράμμισε ο Φρίντεν, ο οποίος παλαιότερα έχει σημειώσει πως θα ήθελε η πελατεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στη χώρα του να προτιμά το Λουξεμβούργο «όχι για να αποφύγει την φορολόγηση, [...] αλλά επειδή τα προϊόντα και υπηρεσίες μας είναι καλύτερα σχεδιασμένα για διεθνείς ανάγκες».

Όντας ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Λουξεμβούργο έχει βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση προκειμένου να αναμορφώσει την κουλτούρα μυστικότητας που διέπει τον τραπεζικό του κλάδο.

Πηγή: http://www.skai.gr