11 Απριλίου 2013

Σκόπια: «Ο Φούλε προετοιμάζει το έδαφος για την επίλυση του ονόματος»

Εκτός από τις συνηθισμένες συνταγές για έναν ενιαίο στρατηγικό στόχο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες επέμειναν σε ένα διακομματικό Μνημόνιο Ένταξης, που αναφέρεται στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι θα δώσουν μια κοινή και μοναδική υποστήριξη για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εντάξει στο περιεχόμενο του Μνημονίου το θέμα αυτό ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, προς τα κόμματα των Σκοπίων, πριν τη δημοσίευση της έκθεσης για τη χώρα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σύμφωνα με πηγές- γράφει το δημοσίευμα- από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και από το SDSM, δηλώνουν ότι είναι μια τυπική διατύπωση στο έγγραφο αυτό- που έχει ως στρατηγικό στόχο την ένταξη του κράτους στην ΕΕ και ως εκ τούτου, τα κόμματα δεσμεύονται να εργασθούν ώστε να πληρούνται τα κριτήρια της ένταξης και να αναλάβουν δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτή τη φορά όμως, οι Βρυξέλλες επέμειναν στην αναφορά της επίλυσης του ονόματος. Είναι το πρώτο έγγραφο στο οποίο προτείνεται κάτι τέτοιο από την Διεθνή Κοινότητα.

Προς το παρόν, τα μέρη, δεν δήλωσαν ότι η πρόταση του Φούλε είναι αποδεκτή, αλλά τόνισαν ότι στην υπογραφή του μνημονίου για την ένταξη στην ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Ωστόσο, το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη και βάση αυτής θα υπογράψει, σημειώνει το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι τα κόμματα των Σκοπίων, από την ανεξαρτησία της χώρας, έχουν υπογράψει δεκάδες έγγραφα με τη μορφή δηλώσεων ψηφίσματος και υπομνήματα σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα περισσότερα από αυτά είχαν προκύψει στο Κοινοβούλιο. Σε κανένα από τα έγγραφα αυτά του Κοινοβουλίου δεν αναφέρει για επίλυση της διαφωνίας με την ΕΕ.

newsbomb.gr