29 Απριλίου 2013

Τι κάνουν Γάλλοι, Δανοί και Γερμανοί στην ελληνική εφορία

[Αφου δεν ειναι ζωσμενοι με εκρηκτικα χανουν το χρονο τους...]

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αναλυτικές πληροφορίες για την τεχνική βοήθεια που προσφέρουν εμπειρογνώμονες χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ομάδας δράσης της Κομισιόν (ομάδα Ράιχενμπαχ) αποκαλύπτονται στη σχετική έκθεση για τα πεπραγμένα της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η βασική διαπίστωση και σύσταση της έκθεσης είναι ότι η ελληνική νομοθεσία για την αυτονόμηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη υπολείπεται ακόμη των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η έκθεση έχει συνταχθεί πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με διατάξεις του οποίου διευρύνονται οι αρμοδιότητες του κ. Θεοχάρη.

Η πολυεθνική τεχνική βοήθεια

Από την έκθεση αποκαλύπτεται και το κομμάτι τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έχει αναλάβει η εθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων. Έτσι προκύπτει ότι:

- οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν έχουν αναλάβει την εκπαίδευση υπαλλήλων του τηλεφωνικού κέντρου (call center) του ΥΠΟΙΚ για το «μαρκάρισμα» των οφειλετών του δημοσίου και όσων δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

- οι Δανοί έχουν αναλάβει την εκπαίδευση Ελλήνων ελεγκτών για την ανάλυση κινδύνου για φοροδιαφυγή των φορολογικών υποθέσεων που είναι ακόμη ανοικτές.

- οι Γερμανοί έχουν αναλάβει την κατάρτιση των υπαλλήλων για φορολογικούς ελέγχους («αναβάθμιση δεξιοτήτων των Ελλήνων ελεγκτών»).

- οι Γάλλοι έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ελεγκτών για ελέγχους εύπορων φορολογούμενων με έμμεσες μεθόδους. Πρόκειται για μεθόδους που περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί (Με ρυθμό χελώνας οι φοροέλεγχοι των πλουσίων).

- οι Ισπανοί έχουν αναλάβει την εκπαίδευση ελεγκτών για τον έλεγχο μεγάλων φορολογούμενων του κατασκευαστικού κλάδου και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι έρχεται νέος κώδικας φορολογικής δικονομίας για την επιτάχυνση της επίλυσης των φορολογικών διαφορών καθώς και ότι από τις αρχές του 2012 έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2013 έχουν σταλεί για έλεγχο 967 υποθέσεις φοροδιαφυγής στο ΣΔΟΕ και στις υπόλοιπες φορολογικές αρχές βάσει πληροφοριών που συνέλεξε η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρόκειται για ομάδα 280 κρατικών υπαλλήλων που έχουν εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουν συναλλαγές ύποπτες για φοροδιαφυγή. Επίσης, από τις υποθέσεις αυτές έχει προκύψει η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 114,8 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr