06 Απριλίου 2013

Καλά νέα για Αλέξη: Ξεκίνησε η "προανακριτική" για τον σύντροφο Λούλα... να στείλουμε τη Ζωή να τον εξετάσει

Το άνοιγμα έρευνας σε βάρος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν εμπλεκόταν στο πολύκροτο σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων στη Βουλή, το οποίο σχεδόν «γκρέμισε» την κυβέρνησή του το 2005, διέταξε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η ομοσπονδιακή εισαγγελία, έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές Αρχές να διερευνήσουν τις παλαιότερες καταγγελίες του επιχειρηματία Μάρκος Βαλέριο, ο οποίος βρισκόταν στην «καρδία» του σκανδάλου.

Ο κ. Βαλέριο έχει κατηγορήσει τον Λούλα πως όχι μονάχα είχε γνώση της εξαγοράς ψήφων, αλλά μάλιστα λάμβανε χρήματα από αυτήν. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν είχε ουδεμία γνώση του σκανδάλου.

Το σκάνδαλο, γνωστό ως «μενσαλάο» στη Βραζιλία, έβλεπε εκπροσώπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του Λούλα να χρηματίζουν μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους για την νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο Βαλέριο, επαγγελματίας διαφημιστής ο οποίος παλαιότερα συνεργαζόταν στενά με το Εργατικό Κόμμα, προέβη στις καταγγελίες σε βάρος του Λούλα σε μία προσπάθεια να μειώσει την 40ετή ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, αφότου ο ίδιος και ακόμα 24 πρώην βοηθοί του Λούλα καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 έως το 2010, παραμένει μία σημαίνουσα προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της λατινοαμερικανικής χώρας. Η νυν πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ, ήταν επί χρόνια επιτελάρχης και προστατευόμενη του.


Πηγή: http://www.skai.gr