12 Απριλίου 2013

Ο Άκης "γκρεμίζει" τις ελβετικές τράπεζες

Πως οι αποκαλύψεις για τη διαδρομή των χρημάτων μπορούν να αποβούν μοιραίες για το πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα της χώρας

Οι ελβετικές αρχές διέταξαν το «πάγωμα» 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (8,2 εκατ. ευρώ) σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Γενεύη και στην Ζυρίχη τα οποία συνδέονται με τον Έλληνα πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και ερευνούν το εάν και κατά πόσον πρόσωπα στη χώρα τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.


Στην ετήσια έκθεσή της, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η ελβετική συνομοσπονδιακή εισαγγελική υπηρεσία ανέφερε ότι ερευνά πολυάριθμες κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος σε βάρος τραπεζών μετά την σύλληψη του Τσοχατζόπουλου, προσθέτοντας ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι ελβετικές τράπεζες ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση "Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την φήμη όχι μόνο των τραπεζών οι οποίες ενέχονται αλλά και της Ελβετίας συνολικά", σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ελβετία μετά τα γεγονότα της Κύπρου και το αυξημένο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ευρώπη προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι αποτελεί προορισμό για μαύρο χρήμα. Έχει παγώσει ποσά που ανέρχονται σε σχεδόν 1 δισεκ. ελβετικά φράγκα και συνδέονταν με τους δικτάτορες οι οποίοι ανατράπηκαν στις λαϊκές εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης: της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Συρίας.

parapolitika.gr