05 Απριλίου 2013

Υποβαθμίζει τη συζήτηση για το νόμισμα ο ΣΥΡΙΖΑ... αλλά ετοιμάζει σχέδιο Β για δραχμή

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη καλείται να ασκηθεί σε ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, ενόσω στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου έχει ανοίξει η συζήτηση περί αναθεώρησης της γραμμής για το ευρώ (από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη) και ο Αλέκος Αλαβάνος επιχειρεί να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά, ανοίγοντας την περπατησιά του για δημιουργία νέου κόμματος το Μάιο.

Τούτων δοθέντων, η αξιωματική αντιπολίτευση υποβαθμίζει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, επειδή το εν λόγω δίλημμα αποτελεί βασικό στοιχείο της εσωκομματικής σύγκρουσης και, δεύτερον, διότι στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν πως το «ευρώ ή δραχμή» συνιστά ένα πολιτικό πεδίο, που ταιριάζει στην κυβέρνηση και όχι στους ίδιους.

Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πλέον ότι το βασικό στοιχείο δεν είναι το νόμισμα, αλλά η πολιτική που ασκείται, εξ ου και στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ». Τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξειδίκευσε χθες και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος της Κουμουνδούρου, Γιάννης Δραγασάκης. «Στο χώρο των οικονομολόγων και στο χώρο της πολιτικής υπάρχουν τρεις σχολές σκέψης: η μια λέει ότι το σκληρό νόμισμα έχει θετικά διότι δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας που αυτό μπορεί να βοηθήσει, υπό όρους και προϋποθέσεις, και την εργατική τάξη να μην απαξιώνεται ο μισθός και το μεροκάματο, από τον πληθωρισμό. Η δεύτερη σχολή λέει ότι το νόμισμα, υπό καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και σου επιτρέπει να υποτιμήσεις. Η τρίτη σχολή λέει ότι το νόμισμα δεν είναι το κεντρικό επίδικο, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται και το πλαίσιο πολιτικής μέσα στο οποίο λειτουργούν τα νομίσματα. Πρέπει να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ως τώρα τουλάχιστον, είναι με επιμονή υπέρ της τρίτης εκδοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης, για να προσθέσει ότι «αυτή είναι και προσωπική του θέση». Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε και την ανάγκη «να κάνουμε μια οριοθέτηση απέναντι στην άποψη που λέει να μείνουμε στο ευρώ ακόμη κι αν πεθάνουμε». «Κανείς νομίζω λογικός άνθρωπος δεν θα δεχόταν μια τέτοια άποψη», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στην ίδια γραμμή, εξάλλου, είχε κινηθεί ήδη από προχθές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που είχε επισημάνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Real: «Δεν θέλουμε επιστροφή στη δραχμή, αλλά, στη διακήρυξή μας, στα συνθήματά μας, έχουμε πει ότι είμαστε εναντίον της πολιτικής του «πάση θυσία στο ευρώ», διότι αυτό το ζούμε με το μνημόνιο τρία χρόνια τώρα και οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο». Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης είχε προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επίσης, είναι εναντίον της αυταπάτης ότι η επιστροφή στη δραχμή θα μας λύσει το πρόβλημα».

Σχέδιο Β για… παν ενδεχόμενο

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εντάσσει στο λόγο του την ανάγκη εκπόνησης ενός «σχεδίου Β», που θα περιλαμβάνει την επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα, σε περίπτωση που -για λόγους που δεν ευθύνεται η χώρα μας- διαλυθεί η Ευρωζώνη ή τα πράγματα οδηγηθούν εξ αντικειμένου εκεί. «Επιμένουμε και λέμε: η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα χωρίς σοβαρό σχέδιο (θα μας οδηγήσει) στην καλύτερη περίπτωση να πεινάμε με εθνική υπερηφάνεια αντί με ευρωπαϊκή συνείδηση», επισήμανε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, προσθέτοντας: «Η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα δεν περιλαμβάνει τα όρια των εκβιασμών, αλλά πρέπει να μας δώσει ένα εθνικό σχέδιο. Το «πάση θυσία στο ευρώ» έχει μετατραπεί σε «πάση θυσία στην κυβέρνηση» για τους κυρίους Βενιζέλο, Κουβέλη και Σαμαρά».

matrix24.gr