15 Απριλίου 2013

Ποιοι θα αναλαβουν το βαρος της επαναστασης στο ΚΚΕ-Ποιοι φευγουν σαν αποτυχημενοι

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά την συντριπτική επικράτηση της «γραμμής Παπαρήγα» στο 19ο Συνέδριο του Περισσού, ήρθε η ώρα των ανακατατάξεων, αλλά και του ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών στο ΚΚΕ.

Εξάλλου, ο προσυνεδριακός διάλογος πριν το 19ο Συνέδριο είχε σημαδευτεί από πρωτοφανή ένταση, με στελέχη να ανταλλάσσουν –ακόμη και υβριστικούς- χαρακτηρισμούς μέσω των σελίδων του Ριζοσπάστη, αλλά και συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Έτσι, με δεδομένη την επικράτηση της Αλέκας Παπαρήγα και της τωρινής πολιτικής γραμμής του κόμματος, στο εσωτερικό του ΚΚΕ ξεκίνησαν ήδη οι εκκαθαρίσεις.

Αποστρατείες

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, απουσιάζουν βαριά ονόματα, τα οποία είτε δεν εξελέγησαν και οδηγούνται –εκόντες άκονες- σπίτι τους, είτε δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν υποψηφιότητα, γνωρίζοντας από πριν… τι θα υφίσταντο.

Έτσι, από τη νέο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Περισσού απουσιάζει ο επί 20ετία βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να διαφώνησε έντονα με τον οικονομικό απολογισμό του κόμματος και να μην έθεσε καν υποψηφιότητα.

Επίσης, εκτός οργάνου βρέθηκε ακόμη και το στέλεχος του γραφείου Τύπου, Παναγιώτης Μεντρέκας, «πληρώνοντας» δυσλειτουργίες που είχαν παρατηρηθεί στη δημόσια εκπροσώπηση του ΚΚΕ. Στην «αποστρατεία» οδηγείται και ο πρώην βουλευτής και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος, ο ιστορικός «εκλογολόγος» και νυν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, αλλά και ο πάλαι ποτέ κραταιός Θόδωρος Τζιαντζής.

Ανακατατάξεις

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένες οι ανακατατάξεις σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας. Το γραφείο Τύπου του κόμματος αναμένεται να αναλάβει ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, ενώ ο Μάκης Μαΐλης παραμένει δίπλα στην ηγεσία του κόμματος, αποσυρόμενος, ωστόσο, από την πρώτη γραμμή και τη δημοσιότητα. Τέλος, προς αναβάθμιση οδεύει η Ελένη Μαυρούλη, αλλά και μια σειρά στελεχών που, αν και αφανή, βρίσκονταν στο πλευρό της Αλέκας Παπαρήγα και της ηγετικής ομάδας εδώ και πολλά χρόνια.

Αν δείχνουν, πάντως, κάτι όλες οι παραπάνω αλλαγές, αυτό είναι πως στο ΚΚΕ ετοιμάζονται για την τελική μάχη. Τόσο η Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν την κεντρική γραμμή περί μη συνεργασιών μέχρι το τέλος, εξ ου και προϋπόθεση για κάτι τέτοιο ήταν ένα κόμμα απολύτως ελεγχόμενο από το ρετιρέ του Περισσού…

matrix24.gr