11 Απριλίου 2013

Το πείσμα της «υπεύθυνο» για τον ανταγωνισμό ΕΕ-Λονδίνου, λέει ο Κολ για την πολέμια της γερμανικής επανένωσης

[Ως γνωστον η Θατσερ ήταν σφόδρα αντίθετη στη γερμανική επανένωση και αρχικά ελεγε πως μια τετοια κινηση θα αποσταθεροποιουσε τον Γκορμπατσοφ. Μολις ειδε οτι οι αμερικανοι ηταν υπερ μιας ενωμενης Γερμανιας (ο Ρηγκαν το 1987 καλεσε σε ομιλια του στο Βερολινο, τον Γκορμπατσοφ να ριξει επιτελους το τειχος) τα αλλαξε και προτεινε 15ετη (!!) μεταβατικη περιοδο με 2 ξεχωριστα κρατη... ωστοσο η ιστορια την ξεπερασε και η θεληση του κοσμου δεν μπορουσε να ανακοπει, ποσο μαλιστα οταν και ο Μιτεραν που αρχικα συμφωνουσε μαζι της (πιο γατα ο Μιττεραν αν και κατ΄ ιδιαν τη μπριζωνε λεγοντας της οτι αν η Γερμανια ενωθει θα αποκτησει μεγαλυτερη δυναμη απο επι Χιτλερ, δημοσια εκανε τον ουδετερο), αποδεχθηκε την πραγματικοτητα και αλλαξε θεση (με ανταλλαγμα τη στηριξη της Γερμανιας στον ποθο των Γαλλων που ηταν το ευρω). Τελικα το 1990 η πραγματικοτητα και η ευρωπαικη ιστoρια την ξεπερασε και την περιθωριοποιησε. Ειναι χαρακτηριστικο οτι στις 8 Δεκεμβριου του 1989 σε γευμα ηγετων ειχε βγαλει απο την τσαντα της χαρτη (κομμενο απο εφημεριδα!) που απεικονιζε τα συνορα της Γερμανιας το 1944 και ουρλιαζε "2 φορες κερδισαμε τους Γερμανους σε πολεμο και τωρα επεστρεψαν. Δεν θα το επιτρεψω"... και ειδαμε ποσο δεν το "επετρεψε"... Η Θατσερ μπορει να ηταν μεγαλη ηγετης για τη χωρα της αλλα στην εξωτερικη πολιτικη και στην Ευρωπη τα εκανε μπαχαλο, απομονώνοντας και βγάζοντας εκτός των κεντρων αποφασεων τη Μ. Βρετανια]

Η αντίθεση της Μάργκαρετ Θάτσερ στην ενωμένη Ευρώπη είναι η αιτία των σημερινών εντάσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή στους Times ο γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.
Ο 83χρονος Κολ τόνισε στη συνέντευξή του πως σεβόταν την εντιμότητα της Θάτσερ, αλλά το πείσμα της εμπόδισε την πορεία, στη διάρκεια της δεκαετίας του '80, προς μια βαθύτερη πολιτική ένωση.

«Είναι αλήθεια πως η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν δύσκολη, όπως και οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες» είπε χαρακτηριστικά ο Κολ.

«Αντίθετα με τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου, και παρά τις αμοιβαίες προσπάθειες, η Μάργκαρετ και εγώ δεν καταφέραμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» πρόσθεσε.

«Ήθελε την Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη διαφορετική από αυτήν που ήθελαν οι περισσότεροι ευρωπαίοι συνάδελφοί της και εγώ ο ίδιος. Η άποψή μου είναι πως ο ανταγωνισμός αυτός χαρακτηρίζει την πολιτική της Βρετανίας προς την Ευρώπη μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρώην καγκελάριος.

Πάντως ο Κολ απέτισε φόρο τιμής σε μια «αξιοθαύμαστη γυναίκα και μια μεγάλη πρωθυπουργό».

«Ούτε μια φορά δεν φάνηκε κακόπιστη. Πάντα την εκτιμούσα γι'αυτό, αλλά και για την αγάπη της προς την ελευθερία» κατέληξε ο Χέλμουτ Κολ.