19 Απριλίου 2013

Γερμανία: Επιστολή – βόμβα κατά του γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ

Ελεγχόμενη έκρηξη προκάλεσαν οι γερμανικές αρχές την Παρασκευή σε ύποπτη επιστολή – βόμβα με παραλήπτη το γερμανό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Προεδρίας . Η έκρηξη έγινε στο πάρκο του παλατιού Μπελεβιού (Schloss Bellevue), όπου στεγάζεται το γερμανικό προεδρικό μέγαρο.

Το ύποπτο έγγραφο εντοπίστηκε και ακτινογραφήθηκε από ειδικούς. Δεν υπήρξε κίνδυνος για κανέναν συνεργάτη της Προεδρίας ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος δε βρισκόταν στο κτήριο. Δεν έγινε καμία αναφορά στο περιεχόμενο της επιστολής καθώς η ύποπτη σκόνη ελέγχεται στα εργαστήρια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Die WELT” στο γράμμα εντοπίστηκε σκόνη με την εκρηκτική ουσία HMTD. Επικαλούμενη κύκλους των δυνάμεων ασφαλείας της Προεδρίας ανέφερε ότι η πρώτη ειδοποίηση για την εν λόγω επιστολή έγινε στις 10.48 το πρωί (ώρα Γερμανίας). Η επιβεβαίωση ότι πρόκειται πράγματι για εκρηκτικό υλικό στάλθηκε από την ομοσπονδιακή εγκληματολογική υπηρεσία στις 13.05 (ώρα Γερμανίας) μετά το μεσημέρι.

Η χημική ουσία Hexamethylentriperoxiddiamin (HMTD) είναι άκρως εκρηκτική ύλη και ο χειρισμός της θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος καθώς μπορεί να προκληθούν εύκολα τυχαίες εκρήξεις.
Υπενυθυμίζεται πακέτο – βόμβα είχε σταλεί στο γεμρναικό προεδρικό μέγαρο και το Φθινόπωρο του 2010.

Μόλις την Τετάρτη είχε σταλεί ένα δέμα προς το δήμαρχο του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ, το οποίο περιείχε μία φιάλη με δύσοσμο οξύ σύριγγα χωρίς βελόνα και πλαστικά γάντια. Το δύσοσμο οξύ θα μπορούσε να προκαλέσει σε σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Εντοπίστηκε έγκαιρα από τις δυνάμεις ασφαλείας του δημαρχείου.

Πηγή: http://www.skai.gr