16 Απριλίου 2013

Εθνικός στόχος το νέο κούρεμα του χρέους

Ψηλά βάζει τον πήχυ το οικονομικό επιτελείο, που θέτει ως εθνικό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος, προκειμένου να αιτηθεί η Αθήνα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων. Επανέλαβε, ουκ ολίγες φορές, ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα για την ελληνική οικονομία από τις εξελίξεις στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα εξισορροπηθούν από την αυξητική τάση στην τουριστική κίνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2015. Πρόσθεσε ότι η απόλυση των 15.000 μη αποτελεσματικών υπαλλήλων θα φέρει «νέο αίμα» στο Δημόσιο.

Για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, τόνισε ότι προχωρούν κανονικά και προέτρεψε τις μεγάλες τράπεζες μέχρι τον Ιούλιο να εξαγοράσουν μη συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς από ξένους και εξέφρασε την επιθυμία του να συμβεί κι αυτό.

Αναφορικά με το χαράτσι στα ακίνητα θα αρχίσει να επιβάλλεται από τον προσεχή Ιούνιο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, οριζόντια για όλους. Εξετάζεται όμως επί ποίων αντικειμενικών θα εφαρμοστεί, καθώς προβλέπονται αλλαγές στις τιμές μέσα στο καλοκαίρι.

Όσον αφορά στη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανέφερε ότι τα φυσικά πρόσωπα και μόνο θα μπρούν να τις εξοφλούν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

matrix24.gr