Η αποστολή του είναι απλή. Δωρεάν, παγκόσμια εκπαίδευση για τον καθένα, οπουδήποτε. Κάτι για το οποίο ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο Σαλ Καν είναι τρελός. Ωστόσο, ο 36χρονος που ξεκίνησε από τύχη κατέληξε να θεωρείται ο άνθρωπος που έκανε την επανάσταση στην εκπαίδευση, ανάγκασε τον Μπιλ Γκέιτς να υποκλιθεί μπροστά του και να ασχολούνται μαζί του από την Ντάουνινγκ Στριτ έως την Ουάσιγκτον.
Για όλα αυτά πρέπει να ευχαριστεί τη μικρή ξαδέλφη του, τη Νάντια. Το 2004 ο Καν εργαζόταν ως οικονομικός αναλυτής, με πτυχία από το MIT και το Χάρβαρντ, όταν εκείνη του ζήτησε να τη βοηθήσει μέσω υπολογιστή γιατί είχε πρόβλημα με τα μαθηματικά στο σχολείο.
«Η υπόλοιπη οικογένεια το έμαθε και ολοένα και περισσότεροι συγγενείς ήθελαν να πάρουν μέρος», διηγείται στην εφημερίδα «Guardian». Οι απαιτήσεις αυξάνονταν επικίνδυνα, όταν ένας φίλος του πρότεινε να βιντεοσκοπεί τα μαθήματα και να τα ανεβάζει στο YouTube ώστε οι μαθητές του να τα βλέπουν όποτε θέλουν.
«Το YouTube είναι για γάτες που παίζουν πιάνο, όχι για σοβαρά μαθηματικά!», σκέφτηκε, αλλά αποφάσισε να το δοκιμάσει. Αυτό ήταν η αρχή. Από το 2009 έχει αφιερώσει τον εαυτό του απόλυτα στην Khan Academy, μία ιστοσελίδα (khanacademy.org) για εκπαίδευση προσβάσιμη σε οποιονδήποτε έχει απλά σύνδεση ίντερνετ.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έρχεται μία επανάσταση στην εκπαίδευση, την οποία προκάλεσε ο Σαλ Καν», είπε ο Ρόχαν Σίλβα, σύμβουλος τεχνολογίας του Βρετανού πρωθυπουργού.
Πώς λειτουργεί
Υπάρχουν μαθήματα στην τέχνη, τους υπολογιστές και τη φυσική, αλλά βάση της «Ακαδημίας» παραμένουν τα μαθηματικά του σχολείου. Το πρόγραμμα είναι απλό: καθοδηγεί τον μαθητή και εντοπίζει τις αδυναμίες του, ενώ είναι αρκετά εύκολο και για τους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους χωρίς να έχουν ειδικές γνώσεις στην άλγεβρα. Η λογική είναι εξίσου απλή: ο μαθητής παρακολουθεί ένα βίντεο στο οποίο ο Καν εξηγεί το θέμα του μαθήματος και μετά κάνει online τεστ, βλέποντας απευθείας πού έχει κάνει λάθος. Μόλις το πρόγραμμα κρίνει ότι ο μαθητής έχει αφομοιώσει το θέμα, τον παραπέμπει σε ένα παρόμοιο.
«Το ξεκίνησα σαν χόμπι και όταν οι φίλοι μου στη Silicon Valley με ρωτούσαν ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο μου, τους απάντησα πως δεν έχω». Ακόμη και χωρίς μοντέλο, αυτή τη στιγμή η «Ακαδημία» του έχει 6 εκ. τακτικούς χρήστες το μήνα και δεκάδες εκατομμύρια «χτυπήματα» στα 4.000 βίντεο που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΗΠΑ ήδη ασχολείται μαζί του, ενώ κάποια σχολεία στην Καλιφόρνια έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πιλοτικά την «Ακαδημία» του. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και η χρήση επεκτάθηκε, ενώ προσθέτει πως κάτι ανάλογο γίνεται σε όλο τον κόσμο, με την ιστοσελίδα να δέχεται επισκέψεις ακόμη και από τη Μογγολία!
Βέβαια, στην πορεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, έως ότου εμφανίστηκαν κάποιοι χρηματοδότες. Την πρώτη σημαντική δωρεά, ύψους 10.000 δολαρίων, την έκανε η Αν Ντόερ. Ακολούθησαν άλλα 100.000 δολάρια όταν συνειδητοποίησε πως ο Καν, γιος μεταναστών από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, εργαζόταν αφιλοκερδώς.
Η γνωριμία με τον Μπιλ Γκέιτς
Η μεγάλη αλλαγή για εκείνον ήρθε το 2010, όταν σε ένα συνέδριο ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχθηκε πως χρησιμοποιεί τα βίντεο του Καν για να διδάξει τα δικά του παιδιά.
«Αυτό με έκανε λίγο νευρικό. Το βίντεο φτιάχτηκε για τη Νάντια, όχι για τον Μπιλ Γκέιτς!», λέει ο ίδιος. Σύντομα, όμως, ήρθε και το τηλεφώνημα από τον Γκέιτς, με τον οποίο συναντήθηκαν με αποτέλεσμα το ίδρυμά του να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της «Ακαδημίας».
«Χρησιμοποίησα τα μαθήματα με τα παιδιά μου και έμεινα έκπληκτος από την ικανότητά του να καθιστά κατανοητά τα σύνθετα θέματα. Ξεκίνησε φτιάχνοντας ένα μάθημα μαθηματικών αλλά ο αντίκτυπός του στην εκπαίδευση μπορεί να είναι ανυπολόγιστος» έγραψε ο Γκέιτς για τον Καν, όταν ο δεύτερος συμπεριλήφθηκε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2012.
Ακολούθησαν «υποκλίσεις» από την Google και άλλους. Στις αρχές του χρόνου ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ -που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο- ανακοίνωσε πως το ίδρυμά του θα χρηματοδοτήσει τη μετάφραση των μαθημάτων στα ισπανικά.
Δεν λείπει όμως και η κριτική. Ο Καν δεν έχει πρόβλημα με αυτό. «Κι εγώ θα εκνευριζόμουν αν δίδασκα για 30 χρόνια και ξαφνικά εμφανιζόταν αυτός ο τύπος για να θεωρηθεί ο καλύτερος δάσκαλος στον κόσμο», έχει πει στο Time.
iefimerida.gr
Αντιστοιχη προσπαθεια κανει στην Ελλαδα ο καθηγητης Φυσικης ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΥΒΕΡΔΗΣ
Aγαπητοί φίλοι,
σας προσκαλώ να δείτε τα βιντεομαθήματα Φυσικής στο κανάλι μου στο Youtube.
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Σε αυτά τα video περιγράφω με απλό τρόπο τις διάφορες θεματικές ενότητες της Φυσικής για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Το υλικό είναι πρωτότυπο και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα video.