01 Απριλίου 2013

Ο Σαμαράς ψάχνει λύση μείωσης στο τέλος ακινήτων

Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου ν' αποτραπεί διαφαινόμενη εμπλοκή με το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, που απαιτεί η τρόικα να παραμείνει και το 2013 στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.


Μετά την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, αλλά και την ανάλογη προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να καταθέσει στη σύσκεψη των αρχηγών την Τετάρτη πρόταση για μείωση του τέλους, ώστε και να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι οι πολίτες θα πληρώσουν εφέτος λιγότερα, αλλά και να εξασφαλίσει έτσι τη συναίνεση Βενιζέλου και Κουβέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια που έχουν να κάνουν με ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών, με το βασικότερο να προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 10-15% για ακίνητα που δεν ξεπερνούν τα 1.800-2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενδεχομένως και με ένα πλαφόν στην επιφάνεια του ακινήτου.

Ακόμη πάντως κι αν οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνήσουν, η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από την τρόικα και αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν αυτή την απώλεια εσόδων που θα προκύψει. Ένα σενάριο που φαίνεται πως μελετάται είναι να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση σε κάποιες κατηγορίες μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων μέσω της αύξησης συντελεστών στον ΦΑΠ.

Ωστόσο, επειδή καταγράφεται μια υστέρηση στα φορολογικά έσοδα στο πρώτο δίμηνο, αυτό δυσκολεύει γενικότερα τη διαπραγμάτευση για τις όποιες αλλαγές στους φόρους.

Οι κυβερνητικοί εταίροι, άλλωστε, καλούνται το βράδυ της Τετάρτης να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα -που καταφθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη- σε δύο ακόμη "καυτά" μέτωπα:

Πώς θα καλυφθεί η "τρύπα" στα εσοδα και
Πώς θα απομακρυνθούν άμεσα δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, πάντως, μιλώντας το πρωί σε ημερίδα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις και ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Βενιζέλο να έχει ανοίξει τη συζήτηση προ ημερών στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφησιά.

megatv.com