13 Απριλίου 2013

Ανέκαθεν ζάλιζαν οι κορυφές...

Το ένα μετά το άλλο καταφθάνουν τα χαιρετιστήρια μηνύματα στα γραφεία του ΚΚΕ με αφορμή το 19ο συνέδριο του Κόμματος. Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη έχουν φτάσει 58 μηνύματα από κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις από όλο τον πλανήτη. Ακολουθεί μια μικρή έρευνα με την απήχηση που έχουν στο λαό κάποια από αυτά τα κόμματα:
- Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας (PCF): Πρόσφατα εγκατέλειψε το σφυροδρέπανο, ως σύμβολο, και επέλεξε ένα πεντάκτινο αστέρι. «Το κάποτε πανίσχυρο ΚΚΓ έχει φτάσει να είναι ένα κόμμα του τίποτα» Αλέκα Παπαρήγα. Ποσοστό 6,9% (2012), σε συμμαχία με άλλα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

- Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (DKP): δεν εκπροσωπείται αυτόνομα στο Κοινοβούλιο. Μετέχει στη συμμαχία “Red-Green Alliance” μαζί με άλλα δύο κόμματα: Τους «αριστερούς σοσιαλιστές» (VS) και το «κόμμα των σοσιαλιστών εργατών» (SAP). Ποσοστό συμμαχίας: 6,7% (2011)

- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP). Είναι η ανασύσταση (1968) του Κομμουνιστικού κόμματος της Γερμανίας (KPD) που τέθηκε εκτός νόμου το 1956. Δεν πήρε ποτέ πάνω από 0,3% στις εκλογές.

- Κόμμα των Εργατικών - Ελβετία (PdA): (Η χώρα δεν έχει κομμουνιστικό κόμμα). 0,7% (εκλογές 2007)

- Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR): Μετά την εκτέλεση του τελευταίου γραμματέα του, του Νικολάε Τσαουσέσκου, το Κόμμα τέθηκε εκτός νόμου.

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας (KSS): Ποσοστό 0,72% (2012)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας (NKP): Ποσοστό 0,1% (2007)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας (PCdoB): Ποσοστό 2,8% (2010).

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας (CPB): Ασήμαντο ποσοστό. 947 ψήφοι (2010)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας (NCPN): ποσοστό 0,03% (2010)

- Kόμμα των Εργατικών-Βέλγιο (PVDA): (Η χώρα δεν έχει κομμουνιστικό κόμμα). Ποσοστό 1.6% (2010)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας (PKSH): Ποσοστό 0,7% (2005)

Και μιας και είναι τελευταίο (το ΚΚ Αλβανίας), ας βάλουμε ένα απόσπασμα από το μήνυμά του:

«Χτυπάνε οι καμπάνες του θανάτου για το γέροντα καπιταλισμό. Είναι καθήκον μας ως κομμουνιστικά κόμματα να είμαστε στην κορυφή των εργατικών μαζών για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη νίκη του κομουνισμού».

Αχ αυτές οι κορυφές. Ανέκαθεν ζάλιζαν.