25 Απριλίου 2013

Καφενειο αποδεικνυονται οι μυστικες υπηρεσιες των ΗΠΑ: Και η CIA «γνώριζε» τον Τσαρναέφ

Τα αναπόφευκτα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών διαδικασιών για πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων αναδεικνύει η ακρόαση επιτροπής του Κογκρέσου για το ζήτημα της επίθεσης στη Βοστώνη.

Πληροφορίες υποστηρίζουν πως εκτός από το FBI, και η CIA είχε βάλει στο στόχαστρό της τον Τάμερλαν Τσαρνάεφ, τον νεκρό πλέον ύποπτο της υπόθεσης, αλλά η επίθεση δεν απετράπη.

Η ρωσική πλευρά, που είχε ζητήσει από το FBI πληροφορίες για πιθανές επαφές του Τάμερλαν με ακραίους ισλαμιστές, είχε υποβάλει ανάλογο ερώτημα και στην CIA, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται το Reuters και το Associated Press.

Μετά τις ρωσικές «κρούσεις», και τις επισκέψεις αμερικανικών αξιωματούχων στον Τάμερλαν, o νεαρός προστέθηκε σε βάση δεδομένων προσώπων που θεωρούνται επικίνδυνα για επαφές με τρομοκρατικές ομάδες (ούτε καν μόνο για επιθέσεις) αλλά φαίνεται ότι «θάφτηκε» στον όγκο των ονομάτων.

Οι αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές της επιτροπής Ασφαλείας του Κογκρέσου, η οποία έχει προχωρήσει σε ακρόαση αξιωματούχων για την υπόθεση, αναφέρουν πως από τη διαδικασία προκύπτουν μέχρι στιγμής περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Ένα από αυτά είναι ακόμη και το εάν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ FBI και CIA. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε» είπε ο γερουσιαστής Νταν Κόουτς, λέγοντας πως «ένα από τα κεντρικά σημεία είναι να διασφαλίσουμε... την ταυτόχρονη επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όταν υπάρχει προειδοποίηση».

Η ακρόαση στο Κογκρέσο δείχνει επίσης πως το εξίσου ανησυχητικό ότι τα δύο αδέλφια, ο Τάμερλαν και ο συλληφθείς και σε σοβαρή κατάσταση Τζοχάρ, ριζοσπαστικοποιήθηκαν αφού ήρθαν στις ΗΠΑ. Βάσει δε των όσων έχει αναφέρει μέχρι τώρα ο Τζοχάρ, φαίνεται πως η κατασκευή των δύο εκρηκτικών μηχανισμών έγινε με «εγχειρίδιο» που βρέθηκε στο Ίντερνετ.

Στην ακρόαση προέκυψε επίσης ότι το συγγενικό περιβάλλον των Τσαρνάεφ μιλά για κάποιον υποτιθέμενο «καθοδηγητή» που συνέβαλε στη ριζοσπαστικοποίηση του Τάμερλαν. Ο θείος του Τάμερλαν υποστήριξε ότι είχε στην αντίληψή του κάποιον εν ονόματι Μίσα που «διαφώτιζε» τον 26χρονο και τον οποίο ο ανιψιός του, όπως είπε, φαινόταν να έχει σε υπόληψη.

Ο Τζοχάρ, στα όσα έχει μέχρι τώρα πει, αναφέρει πως τα δύο αδέλφια έδρασαν μόνα τους και χωρίς συνεργούς ή «βοήθεια» από άλλες ομάδες ή πρόσωπα. Στη μέχρι στιγμής έρευνα των αμερικανικών αρχών δεν φαίνεται να έχει προκύψει κάτι που να το αντικρούει.

Newsroom ΔΟΛ