21 Απριλίου 2013

Οι γκάφες των Media στο “κυνήγι των βομβιστών” (βίντεο)

H New York Post ζήτησε συγγνώμη για την κάλυψη των γεγονότων...

Στην φρενίτιδα που έπιασε τα ΜΜΕ για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα βρει την ταυτότητα του βομβιστή της Βοστόνης, η φήμη κάποιων από τους πιο γνωστούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς της Αμερικής υπέστη σοβαρό πλήγμα. Το CNN ήταν το πρώτο που δέχτηκε το πλήγμα στην αξιοπιστία του, υποστηρίζοντας ότι μετά από μια «δραματική αλλαγή», η αστυνομία της Βοστόνης συνέλαβε έναν «σκουρόχρωμο άνδρα».

Δεν υπήρχε καμία τέτοια σύλληψη, αλλά το δίκτυο ανέβασε την ιστορία για περισσότερο από μισή ώρα. Δεδομένου ότι το FBI εξέδωσε μια άρνηση, το Associated Press, το Fox News και η εφημερίδα Boston Globe αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι ο ύποπτος κρατείται.

Όλοι ανυπομονούν να λύσουν το αίνιγμα. Εμπνευσμένοι από τις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές, πολλοί χρήστες κοινωνικών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης πείστηκαν ότι η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τα εργαλεία για να εντοπίσουν τον δολοφόνο – και το πραγματικό έργο της αστυνομίας έγινε το νέο διαδραστικό παιχνίδι.
Το Reddit, το καλιφορνέζικο website, δημιούργησε μια ολόκληρη υποενότητα, το «findbostonbombers» (βρείτε τους βομβιστές της Βοστόνης), αφιερωμένο στην αναγνώριση του ενόχου από τα βίντεο στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου. Μεταξύ των πρώτων που χαρακτηρίστηκαν ύποπτοι ήταν ένας γενειοφόρος θεατής – που ονομάστηκε «Blue Robe Guy» – ο οποίος «είχε πολύ σφιχτά» το σακίδιο στην πλάτη του.

Ακολούθησαν πυρετώδεις υποψίες. Ένας άλλος χρήστης του Reddit πρότεινε να παρακολουθήσουν φωτογραφίες με θεατές που είχαν καροτσάκια μωρών. «Αν ήθελαν να μετακινήσουν δύο ογκώδη / βαριά σακίδια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, το κάτω μέρος από ένα καρότσι μπορεί να είναι ένα καλό μέρος». Στο Twitter, ένας άλλος «ύποπτος» εντοπίστηκε σε ένα μπαλκόνι, σε μια φωτογραφία από την πρώτη έκρηξη. Ένας χρήστης ισχυρίστηκε ότι ήταν «το τρομακτικότερο πράγμα που έχει δει».

Μέσα σε αυτό το έντονο κυνήγι μαγισσών ο αρχισυντάκτης του CNN John King έκανε την γκάφα του την Τετάρτη. «Μια πηγή, ο οποίος είναι ανώτατος αξιωματούχος, μου είπε ότι ήταν ένα σκουρόχρωμος άνδρας», είπε στο κοινό του δικτύου. Το πρόβλημα για τους μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια στην Αμερική μετά τους Δίδυμους Πύργους.

Το Twitter και άλλα social media έχουν καλύψει το κενό με φήμες. Μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι το 1963, οι υποψίες στράφηκαν γύρω από τον «Umbrella Man», έναν δήθεν ύποπτο χαρακτήρα που φαίνεται στις φωτογραφίες να κρατά μια ομπρέλα. Στο συμβάν της Βοστόνης, εν μέσω αναφορών ότι η αστυνομία έχει έναν ύποπτο από τις κάμερες ασφαλείας, πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες των σύγχρονων Μέσων διενεργούσαν μια παρόμοια άσκηση.

independent
http://www.antinews.gr/2013/04/20/213397



Διαβάστε εδώ και τη συγγνώμη για την κάλυψη των γεγονότων από την New York Post