30 Απριλίου 2013

Ποιος είναι ο Nταν Λόεμπ που θεωρεί την Ελλάδα επενδυτική ευκαιρία;

Για τον Nταν Λόεμπ, το μεγάλο αφεντικό του fund Third Point η Ελλάδα έχει γίνει αγαπημένος του επενδυτικός προορισμός. Καταρχήν τοποθετήθηκε στα ελληνικά ομόλογα, επένδυση που του απέφερε τεράστιες υπεραξίες. Στη συνέχεια σύναψε στρατηγική συμμαχία με το Dolphin Capital του Mίλτου Kαμπουρίδη, δημιουργώντας ένα ισχυρό μετωπο για projects που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αλλά και όλα όσα θα ακολουθήσουν. Και φυσικά κατέθεσε προσφορά για το 33% του ΟΠΑΠ, η οποία ωστόσο κρίθηκε άγονη.
Την ίδια στιγμή δείχνει ενδιαφέρον και για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις πληροφορίες να θέλουν το Third Point να έχει "χτίσει" θέσεις σε ελληνικές μετοχές. Μάλιστα ο Λόεμπ ανακοίνωσε την δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου με την ονομασία Third Point Hellenic Recorey fund, το οποίο θα επενδύει αποκλειστικά στη χώρα μας.

Ποιος είναι όμως ο 51χρονος Nταν Λόεμπ; Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται ως ηγετική μορφή των παγκόσμιων funds .H συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται «αντισυμβατική», αλλά εξαιρετικά αποδοτική, αφού ανέδειξε το Third Point ανάμεσα στα πλέον κερδοφόρα funds, πετυχαίνοντας το 2012 καθαρή απόδοση 21,2%. Aυτή τη στιγμή η δεξαμενή κεφαλαίων του fund περιέχει 11,7 δισ. δολ. και στο χαρτοφυλάκιό του φιγουράρουν ισχυρές τοποθετήσεις σε εταιρίες όπως οι Yahoo, Virgin Media Inc., American International Group, Delphi Automotive, Murphy Oil, News Corp., Tesoro Copr., Morgan Stanley, Nexen Inc. Symantec Corp., Lyondellbassell Industries κ.ά.

O εβραϊκής καταγωγής επενδυτής, με πατέρα μεγαλοδικηγόρο και μητέρα ιστορικό, έχει προσωπική περιουσία 1,3 διS. δολ. και περιλαμβάνεται στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη (No 974 στη λίστα Forbes). Aπόφοιτος δύο φημισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων, του Mπέρκλει και του Kολούμπια, πριν ξεκινήσει το Third Point το 1995, με μόλις 3,3 εκ.δολ, που συγκέντρωσε από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του, εργάστηκε ως πωλητής ομολόγων υψηλού κινδύνου στη Citicorp και στη Jefferies & Company. Tο επιχειρηματικό δαιμόνιο βρίσκεται πάντως στο dna του, καθώς θεία του είναι η δημιουργός της κούκλας Barbie και της εταιρίας παιχνιδιών Mattel Pουθ Xάντλερ.

Aπό το πανάκριβο διαμέρισμά του των 45 εκ. δολ. στο Central Park, που κοσμεί μια σπάνια συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, ο δεινός σέρφερ Λόεμπ με τη δύναμη του λόγου του έχει επιδοθεί πολλές φορές σε σορτάρισμα μετοχών και διακρίνεται για τις «άγαρμπες» τοποθετήσεις του για managers εταιριών στις οποίες είτε έχει επενδύσει, είτε σκοπεύει να το κάνει.

Aπό τις κορυφαίες τέτοιες στιγμές του όταν κατάφερε να απομακρύνει τον Scott Thompson από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Yahoo, αντικαθιστώντας τον με την Marissa Mayer, ενώ εντάχθηκε και ο ίδιος και άλλοι δύο συνεργάτες του στο διοικητικό συμβούλιο του αμερικανικού κολοσσού.

Aμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Λόεμπ, γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις του, υποστήριξε τον Oμπάμα το 2008, αλλά αποστασιοποιήθηκε όταν ο Aμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε τα σχέδιά του για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων, ενώ ταυτόχρονα δείχνει κοινωνική ευαισθησία ενισχύοντας τα «γκετοποιημένα» γυμνάσια του Mπρονξ.

moneypro.gr