13 Απριλίου 2013

Reuters: Έκλεισε η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα -Σύντομα η δόση

Τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση τουλάχιστον της πρώτης δόσης 2,8 δις ευρώ, προαναγγέλλει το πρακτορείο Reuters με τηλεγράφημά του. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και επίκειται άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος φέρεται να έχει διαρρεύσει στο Reuters πως, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, και ιδίως των μεταρρυθμίσεων, είναι πλέον ορθάνοιχτος ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ”τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνει τελικά η εκταμίευση της δόσης 10 δις ευρώ προς την Ελλάδα”.

Η τρόικα θα φύγει και τη Δευτέρα θα γίνει ένα ραντεβού του Τόμσεν με τον Γ. Στουρνάρα.

Ωστόσο το τηλεγράφημα έρχεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Είτε λοιπόν το πρακτορείο δε θεωρεί ουσιαστική τη σύσκεψη είτε ξέρει κάτι περισσότερο για το θέμα των απολύσεων. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ που αντιδρά στις απολύσεις και εμείς να μην το ξέρουμε. Υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, ακόμη και η απόλυση 2.000 επίορκων και να μένει προς συζήτηση τι θα γίνει με τις υπόλοιπες απολύσεις στο Δημόσιο, θέμα που θα επανέλθει το Μάιο.

Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλεί πως ταυτόχρονα με το τηλεγράφημα του Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως ”η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση”. Ο Σόιμπλε επιμένει να πιέζει τους Έλληνες με όποιο τρόπο μπορεί, προφανώς θέλοντας να δώσει τέλος στο σήριαλ με τους δημοσίους υπαλλήλους. Εκτός και πάλι αν το Reuters βιάζεται πολύ.