23 Μαΐου 2013

Ντάισελμπλουμ: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το καλοκαίρι του 2014 προαναγγέλλει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπό τον όρο ότι η χώρα θα έχει τηρήσει στο μεταξύ στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της δανειακής σύμβασης.

«Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας» αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Όπως σημειώνει, νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, θα αποφασιστεί και αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να διαγράψει έως και 50 δισ. χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του Μνημονίου και καλεί την Κομισιόν να επιδείξει ευελιξία και για τη χώρα μας, χωρίς να απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2015-16. «Είμαι ικανοποιημένος από την εφαρμογή, όπως αυτή πιστοποιείται από τις αξιολογήσεις της τρόικας, οι οποίες επιτρέπουν την ομαλή καταβολή των δόσεων. Βέβαια, υπάρχουν δύο προκλήσεις μπροστά μας: η πρώτη είναι η μείωση του χρέους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη πρόκληση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία ψηφίζεται, αλλά το θέμα είναι η εφαρμογή της. Για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος να αποκτήσει η χώρα σας ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα» σημειώνει.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Κομισιόν θα λάβει υπόψη την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ηδη, η προσέγγιση της Επιτροπής στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιο ευέλικτη, παρέχοντας περισσότερο χρόνο σε ορισμένες χώρες να πετύχουν τους στόχους τους». Ο επικεφαλής του Eurogroup σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

parapolitika.gr