17 Μαΐου 2013

Στις 708 μβ το ελληνικο spread... και μουγγα τα γατακια: Πόσο χαμηλότερα μπορούν να πάει;

[275 μβ πτωση τον τελευταιο μηνα και ολα τα γατακια επεσαν ανασκελα... στο 8,60% σημερα η αποδοση του]

Του Γιάννη Αγγέλη

Η καθοδική τάση των spreads στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται με μικρά σκαμπανεβάσματα με αποτέλεσμα να τείνουν προς τις 700 bp. Όσοι αναλυτές κάνουν προβλέψεις εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρά το γεγονός ότι η “όρεξη” πολλών αμερικανικών κυρίως Hedge Funds για τις αποδόσεις των -δυσεύρετων στις διεθνείς αγορές- ελληνικών ομολόγων αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Κάθε δοκιμαστική έκδοση των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε “πρόγραμμα” γίνεται περίπου ανάρπαστη. Και επειδή οι εκδόσεις αυτές είναι μικρές και αραιές, το κενό της αγοράς το καλύπτουν τα εταιρικά ομόλογα επιχειρήσεων από τις χώρες του Ευρωνότου, μαζί και από την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία.

Τι έχει συμβεί; Είναι όλοι τόσο βέβαιοι για την επιτυχία των προγραμμάτων της Ευρωζώνης;

Η αλήθεια είναι ότι όσα έχουν γίνει τους τελευταίους δέκα μήνες στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να πείθουν σημαντικά κομμάτια της αγοράς ότι η Γερμανία και οι ισχυροί της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να αφήσουν το ευρώ να χτυπηθεί από το “ξήλωμα” της Νομισματικής Ένωσης.

Άλλωστε όσοι είχαν επιμείνει στο στοίχημα αυτό εξαρχής και είχαν γλιτώσει το ελληνικό “κούρεμα”, τώρα βγαίνουν εξαιρετικά κερδισμένοι. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Την ίδια ακριβώς περίοδο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες “τροφοδοτούν” σε μηνιαία βάση την διαθέσιμη ρευστότητα με εκατοντάδες δισ. δολάρια που αναζητούν αποδώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Και οι οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ένας τέτοιος “προορισμός”. Ο... χείμαρρος αυτής της ρευστότητας καταλήγει κατά ένα μέρος του και στα δυσεύρετα ελληνικά ομόλογα.

Πόσο κάτω μπορούν να πέσουν ακόμα τα spreads; Οι ειδήμονες αν και επιφυλακτικοί επ’ αυτού λένε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ο χείμαρρος αυτός θα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις αγορές. Αυτή η “τάση” θα διαμορφώσει και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν την επίσπευση ή την απομάκρυνση των πρώτων νέων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων, πέρα και ξέχωρα από τις επίσημες δηλώσεις...

Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι ότι η PIMCO με δηλώσεις του ιδρυτή της τα τελευταία 24ωρα άρχισε να προειδοποιεί διακριτικά για τις πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να περιμένουν αυτή την αγορά.


Πηγή:www.capital.gr