13 Μαΐου 2013

Πρωί πρωί τα φύλλα πορείας στους 88.000 καθηγητές

Της Μαρίνας Μάνη

Από σήμερα νωρίς το πρωί αρχίζουν να «φεύγουν» από τα αστυνομικά τμήματα τα φύλλα πορείας προς το σύνολο των 88.000 καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχουν επιστρατευθεί όλοι ενώ όσοι αρνηθούν να τα παραλάβουν θα τιμωρηθούν με απόλυση.

Η αρχική σκέψη ήταν να επιδοθούν φύλλα πορείας σε 55.000 καθηγητές που εμπλέκονται άμεσα με τη διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. επιτήρηση), ωστόσο προκρίθηκε να φτάσουν σε όλους ώστε να υπάρχουν περιθώρια αντικαταστάσεων όσων είτε δεν τα παραλάβουν είτε επικαλεσθούν προσωπικά προβλήματα – όπως υγείας.

Πυγμή και μήνυμα

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην απόφαση για «κυβερνητική πυγμή» απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο το οικονομικό πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Το μήνυμα της απαρέγκλιτης τήρησης του προγράμματος που πρέπει να σταλεί σε όλους τους κλάδους και στις συντεχνίες είναι πιο σημαντικό από το όποιο πολιτικό κόστος», σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο, όταν σε διάστημα δύο εβδομάδων αποφασίσθηκαν δύο επιστρατεύσεις –των εργαζομένων στο Μετρό και των ναυτεργατών.

Στην ίδια γραμμή κινείται και τώρα το Μαξίμου με την επισήμανση ότι για την προληπτική επιστράτευση ελήφθη υπόψη η ιδιαιτερότητα του θέματος –δηλαδή η ψυχολογία των μαθητών.

«Αδειασμα» ΟΛΜΕ από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Παρότι η ΟΛΜΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στην Δικαιοσύνη θεωρώντας παράνομη την προληπτική επιστράτευση (καθώς η απόφαση για απεργία μέσα στις εξετάσεις δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τις τοπικές ΕΛΜΕ) οι επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Παιδείας εμφανίζουν νομικά θωρακισμένη την απόφαση.

Επικαλούνται δηλαδή τον νόμο 3536 του 2007 για την πολιτική προστασία, που επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες επιστρατεύσεις απεργών, αυτή τη φορά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναινούν στην απόφαση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ΟΛΜΕ.

Το μεν ΠΑΣΟΚ καλεί τους καθηγητές να προβάλουν τα αιτήματά τους «με άλλους τρόπους και σε άλλο χρονικό διάστημα», ενώ η ΔΗΜΑΡ τους κατηγορεί για «εκβιαστικές ενέργειες».



Πηγή:www.capital.gr