08 Μαΐου 2013

Στο φως σπάνιο βίντεο από τις τελευταίες ώρες του αερόπλοιου Χίντενμπουργκ (BINTEO)

Ενα σπάνιο βίντεο που δείχνει το θρυλικό αερόπλοιο Χίντενμπουργκ λίγες ώρες προτού εκραγεί στο αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, το 1937, προκαλώντας το θάνατο 35 ανθρώπων, δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Το οπτικό υλικό που μέχρι σήμερα αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο των Αρχείων Πρέλιντζερ, αποχαρακτηρίστηκε, και δείχνει τις τελευταίες στιγμές του περίφημου γερμανικού αερόπλοιου, τη στιγμή που περνά πάνω από τους ουρανοξύστες του Μανχάταν.

Το αερόπλοιο, που μπορούσε να πραγματοποιεί διατλαντικές πτήσεις, αποτελούσε ένα θαύμα της αεροναυπηγικής για την εποχή του. Ήταν το καμάρι της ναζιστικής Γερμανίας και οι σβάστιγκες ξεχώριζαν στην άτρακτο του.

Ωστόσο, το τέλος του ήταν άδοξο καθώς στις το βράδυ της 6ης Μαίου 1937, την ώρα που επιχειρούσε να προσδεθεί στο αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ εξερράγη. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές τραγωδίες του 20ου αιώνα.

Το αερόπλοιο δέσποζε στους ουρανούς τη δεκαετία του 1930. Ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από ένα Boeing 747 και δύο φορές ψηλότερο. Μαγνήτιζε τους φωτογραφικούς φακούς καθώς έφθανε στην Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Είχε πραγματοποιήσει περισσότερα από 30 διατλαντικά ταξίδια, αρχής γενομένης το 1936. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι υπάρχει πλούσιο οπτικό υλικό από τη στιγμή της έκρηξης του, ελάχιστες εικόνες - πολύ περισσότερο κάποιο βίντεο- είχαν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα από τα τελευταία λεπτά του ταξιδιού του.

Την ώρα που περνούσε πάνω από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λέικχαρστ του Νιου Τζέρσεϊ, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης είχαν βγει στους δρόμους κοιτώντας προς τον ουρανό.

Η ανέγερση του Empire State Building είχε μόλις ολοκληρωθεί, και η εικόνα του αερόπλοιου να διέρχεται πάνω απο τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, με εμφανείς στις σβάστιγκες πάνω του, εντυπωσιάζουν.