26 Μαΐου 2013

Δημοσκόπηση: Ο Σαμαράς απέναντι στην εθνική απαισιοδοξία (που δείχνει τάσεις… παγίωσης)

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προβάλλει ως αντίβαρο σε μια “εθνική απαισιοδοξία” που φαίνετα να έχει κυριεύσει την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, μετά από τρία χρόνια στην άγρια και ακραία λιτότητα του Μνημονίου.

Δημοσκόπηση της “Rass” για τον “Τύπο της Κυριακής” παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό… αδιάβροχο και με σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ότι μπορεί να πείσει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Απ΄την άλλη όμως, τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης μαρτυρούν μια απογοητευμένη κοινωνία, σχεδόν στα όρια της απόγνωσης, που δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της τρικομματικής κυβέρνησης για υπέρβαση του κάβου. Την προτιμά ωστόσο ως μελλοντική λύση διακυβέρνησης του τόπου, έναντι μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 2,4% του ΣΥΡΙΖΑ (24,5%-22,1%), ενώ η απόσταση είναι μεγάλη και στην παράσταση νίκης, με 56,6%-34,1%.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 9,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 4,7%, το ΚΚΕ στο 4,6% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 3,8%.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει σαφές προβάδισμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργική καταλληλότητα (53%-28,9%), όπως και στη δημοφιλία (44,5%-32,8%).

Το 44,1% δηλώνει ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο για το μέλλον μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 25,7% μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αντίστοιχα, το 46,6% δηλώνει ότι μια κυβέρνηση που στηρίζεται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου, έναντι 31,7% που ψηφίζει μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται και το ισχυρό χαρτί αυτής της κυβέρνησης, σε ποσοστό 53,3%, με τον Φώτη Κουβέλη να έχει 9,9% και τον Ευάγγελο Βενιζέλο 7,9%.

Το 51,4% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, και το 59,8% δεν πιστεύει ότι είναι εφικτή η πρόταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς το Μνημόνιο.

Το 54,9% θα προτιμούσε να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, έναντι 38% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ το 55,6% υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη (33% λέει “όχι”), και το 72,2% έχει ξεκάθαρη άποψη ότι η ελληνική οικονομία έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει την κρίση εντός της ευρωζώνης.

Απ΄την άλλη, η δημοσκόπηση της Rass διαπιστώνει ένα κλίμα εθνικής απογοήτευσης. Το 57,4% δηλώνει ότι δεν βλέπει σημάδια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, το 52,1% θεωρεί αδικαιολόγητη την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, και το 50,4% θεωρεί ότι σε αυτόν τον έναν χρόνο παραμονής της στην εξουσία, η κυβέρνηση τα πήγε χειρότερα από ό, τι περίμεναν οι πολίτες.