17 Μαΐου 2013

Επιστροφή στα δύσκολα για τον Α. Τσίπρα με Λαφαζάνη-Στρατούλη να μιλανε για λαθος χειρισμους

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Κι ενώ ο Αλ. Τσίπρας συζητά για… ταινίες με τον Όλιβερ Στόουν και για την «ουτοπία της Αριστεράς» με τον Σλαβόι Ζίζεκ και τον Γ. Βαρουφάκη στο Ζάγκρεμπ, στην Αθήνα η απόφαση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ («Αυτόνομη Παρέμβαση») να συνταχθεί με ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών ταράσσει τα νερά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και άλλων εκτιμά ότι υπήρξε λανθασμένος χειρισμός και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και να διαμορφώσει το δικό του μέτωπο, μακριά από τις «μνημονιακές» δυνάμεις.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, δεδομένου ότι στο επίκεντρο αυτής θα βρεθεί η προετοιμασία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόθεση του κ. Τσίπρα να διαλύσει τις συνιστώσες. Με την προοπτική αυτή διαφωνούν κάθετα τόσο η «Αριστερή Πλατφόρμα» όσο και άλλες συνιστώσες (ΚΟΕ, ΔΕΑ κτλ.).

Παράλληλα, οι Λαφαζάνης-Στρατούλης επιμένουν και στις προγραμματικές διαφορές με την πλειοψηφούσα τάση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προοπτική της χώρας στην Ευρωζώνη, τις κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά και το ενδεχόμενο μετατροπής του κόμματος σε «ενός ανδρός αρχή», όπως εκτιμούν ότι επιχειρεί να πράξει ο κ. Τσίπρας με την πρότασή του για ενοποίηση και επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμπνοια, ωστόσο, υπάρχει ως προς την κατάθεση στη Βουλή (σήμερα) της πρότασης νόμου για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, την οποία θα υπογράψει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.


Πηγή:www.capital.gr