20 Μαΐου 2013

Βγαίνει τον Νοέμβριο στις αγορές!

Πολύ νωρίτερα απ’ όσο και ο πλέον αισιόδοξος θα φανταζόταν, η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές αποδεικνύοντας στην πράξη πως το success story έχει ολοκληρωθεί και πως οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού τελικά είχαν αντίκρισμα.

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ λίγο πριν ή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Η επιστροφή τούτη αφενός θα σηματοδοτεί μια πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης στη χώρα μας κατάστασης, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη, αφετέρου θα επιβεβαιώνει την πολιτική Μέρκελ ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Και πρέπει να θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο το γεγονός ότι αμέσως μετά την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές θα τεθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης με 50 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κεφάλαιο που κατά πάσα πιθανότητα θα αφαιρεθεί του δημοσίου χρέους κατεβάζοντάς το σε επίπεδα χαμηλότερα του 90% του ΑΕΠ, και θα ενταχθεί στον ESM.

Πέραν αυτού του γεγονότος, ωστόσο, αλλά και της πιθανής σε άλλη περίπτωση πρόσθετης χρηματοδότησης της χώρας μας με τον οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. μείωση επιτοκίων), εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και αποκτά βαρύτητα είναι η συμμετοχή στο Χρηματιστήριο αλλά και σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης μεγάλων ξένων funds, τα οποία διακρίνονται για τα τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά τους από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν.

Τούτη την ώρα δεν είναι μόνο στην ελληνική αγορά τα hedge funds που αγοράζουν και πουλάνε με βάση το βραχυπρόθεσμο κέρδος, αλλά τοποθετούνται πολλοί σοβαροί θεσμικοί οίκοι, συνταξιοδοτικά ταμεία και funds με μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα, όπως το καναδικό που πρόσφατα εξαγόρασε το μερίδιο (26%) της Χόχτιφ στο Ελ. Βενιζέλος.

Η ποιοτική αυτή διαφοροποίηση σε συνδυασμό με την πτώση των spreads και την πορεία των ελληνικών ομολόγων έρχονται να καταδείξουν ότι η ελληνική αγορά και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κερδίσει το ΣΤΟΙΧΗΜΑ της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ το οποίο πλέον με τις κινήσεις τους θα πρέπει να εμπεδώσουν στους ξένους ούτως ώστε η ροή των διεθνών επενδύσεων όχι μόνο να μην ανακοπεί αλλά να ενταθεί.

Αποκρατικοποιήσεις, έσοδα, κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία

Υπό το πρίσμα αυτό απαιτείται σταθερότητα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ούτως ώστε η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα Λιμάνια, τα Νερά, τα Τρένα να περάσουν σε ιδιώτες με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος αφενός θα διασφαλίζει στο Ελληνικό Δημόσιο τα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, αφετέρου οι μεταβιβάσεις αυτές να πραγματοποιηθούν με βάση την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Το ότι είμαστε κατηγορηματικά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι συναινούμε σε πωλήσεις φιλέτων του Δημοσίου χωρίς να έχει προηγηθεί η διασφάλιση του κοινού καλού, και κυρίως του περιβάλλοντος.

Και για να το ξεκαθαρίζουμε, στον Αντώνη Σαμαρά έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και ως προς τις προθέσεις τους αλλά και ως προς τις ικανότητές του. Για μεγάλο αριθμό, ωστόσο, υπουργών της κυβέρνησης έχουμε βάσιμες αμφιβολίες που εγείρονται όχι από αυθαίρετη σκέψη αλλά από τον τρόπο που μέχρι την ώρα τούτη λειτουργούν, δείχνοντας ορισμένοι από αυτούς πως έχουν παραμείνει στην Ελλάδα του παλαιοκομματισμού, του ρουσφετιού και του… νταραβεριού!

http://www.axiaplus.gr/article/36949/bgainei-ton-noembrio-stis-agores/