15 Μαΐου 2013

Δίκη Ακη: «Αν έχει ο Πάγκαλος στοιχεία για να μας θάψει, ας τα φέρει!»


Για πολιτική δίωξη και για πολιτική δίκη έκανε λόγο σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των «χρυσών μιζών», σε μακροσκελή τοποθέτησή του ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε εκ νέου την κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ υποστηρίζοντας ότι η υλοποίηση των επίμαχων συμβάσεων για τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα ήταν μια συλλογική απόφαση την οποία έλαβε το ΚΥΣΕΑ.


«Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει να κάνει με μια πολιτική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον μου και κρατάει εδώ και τρία χρόνια. Είναι μια πολιτική δίκη. Είναι μια υπόθεση κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στο δικαστήριο και συνέχισε: η υλοποίηση των συγκεκριμένων συμβάσεων δεν είναι μια μεμονωμένη απόφαση που έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι μια απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ. Τίποτα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς αυτό. Το ΚΥΣΕΑ είναι το θεσμοθετημένο όργανο για θέματα στρατηγικής πολιτικής και εξοπλισμών».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε σε απόφαση που είχε λάβει η κυβέρνηση Σημίτη μετά τα γεγονότα στα Ίμια σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να προωθηθεί το γρηγορότερο δυνατό ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ενίσχυε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. «Οι απόφασεις που πάρθηκαν από το ΚΥΣΕΑ» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος «περιλαμβάνουν και την απόφαση για την προώθηση της μεγάλης επένδυσης για το Πολεμικό ναυτικό (γερμανικά υποβρύχια)».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του δικαστηρίου επιχείρησε να διακόψει τον πρώην υπουργό και προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να απαντά ότι υπάρχουν υποψίες σε βάρος του ίδιου τις οποίες πρέπει να απαντήσει για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν υποψίες, δεν ξεκινήσαμε ακόμη.
Άκης: Υπάρχουν στα χαρτιά, υπάρχουν στο βούλευμα
Πρόεδρος: Αρκεί η άρνησή σας
Άκης: Θέλω να καταλάβετε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια για την ικανοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν καταλυτικός
Πρόεδρος: Τα έχουν αναπτύξει αυτά οι συνήγοροί σας
Άκης: Δεν μπορώ δηλαδή να σας ενημερώσω; Δεν υπάρχει δωροδοκία, το αποδεικνύω όχι μόνο βάσει της νομοθεσίας αλλά ούτε και στην πράξη. Ήταν τόσο πολύπλοκες οι διαδικασίες του ΚΥΣΕΑ που δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

«Η Βουλή δεν ήλεγξε τις συμβάσεις»

Στη συνέχεια ο Άκης Τσοχατζόιπουλος κάλεσε το δικαστήριο να ασχοληθεί με τη σύμβαση που, όπως είπε, κάποιο αποφεύγουν να ελέγξουν ενώ για άλλη μια φορά άφησε αιχμές για το ρόλο της Βουλής που όπως είπε δεν θέλησε να ασχοληθεί με τη σύμπραξη του ελληνικού Δημοσίου με το Σκαραμαγκά προκειμένου να υλοποιηθεί η σύμβαση για τα υποβρύχια. «Αν θέλει κανείς να μάθει τι έγινε, θα το μάθει από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για να αναφερθεί στη συνέχεια στο κόστος που είχε για τον ίδιο και για την οικογένειά του η μακροχρόνια δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα»

«Έχω υποστεί πάρα πολλά με όλες αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις, εγώ, η σύζυγός μου, η κόρη μου και άλλοι άνθρωποι που δεν έχουμε καμία σχέση με την υπόθεση. Βρεθήκαμε ξαφνικά κατηγορούμενοι μέσα στο Πάσχα για μια πολιτική σκοπιμότητα και βγήκαν εντάλματα σε βάρος μας και φτάσαμε στο σημείο να μας συλλαμβάνουν. Είναι φυσιολογικά αυτά;» τόνισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πρόεδρος: Δεν είναι φυσιολογικά αν δεν είναι αλήθεια. Θα διερευνηθούν, όμως, όλα.
Άκης: Από την αρχή έλεγα ότι ο φυσικός μου δικαστής δεν θα επιτρέψει να κουκουλωθούν άλλο τα πράγματα, θα επιτρέψει να φανεί η αλήθεια. Για μένα η αλήθεια είναι η καλύτερη άμυνα. Είναι δικαίωμά μου όλα αυτά να τα αντιμετωπίσω και να τα καταρρίψω.

Εισαγγελείς: Όχι στο αίτημα για ΚΥΣΕΑ

Νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ αφήνοντας, όμως, ένα «παράθυρο» στο δικαστήριο να τα καλέσει κατά την πρόοδο της διαδικασίας εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η εισαγγελέας τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο για το δικαστήριο είναι να ερευνήσει αν ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε από την Antey και τη Ferostaal. «Δεν σπεύσαμε να προτείνουμε την κλήτευση μέλους του ΚΥΣΕΑ που δήλωσε ότι αν έρθει στο δικαστήριο θα “θάψει” τον κατηγορούμενο» είπε η εισαγγελέας φωτογραφίζοντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και μέλος του ΚΥΣΕΑ, Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος είχε κάνει και τις σχετικές δηλώσεις μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Αυτό είναι ένα δείγμα της απόφασής μας να έχουμε μια δίκαι δίκη» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «δεν είμαστε αρμόδιοι να υπεισέλθουμε στην έρευνα των αποφάσεων για τα εξοπλιστικά που έλαβε το ΚΥΣΕΑ». Η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και τέτοιο ζήτημα για τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν έχει προκύψει. «Αν ο πρώην υπουργός έχει στοιχεία για μέλη του ΚΥΣΕΑ ας τα φέρει». Η εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει το δικαίωμα να καλέσει όποιον μάρτυρα υπεράσπισης επιθυμεί και ότι αν το δικαστήριο αποφασίσει να καλέσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ τότε θα πρέπει να τα εξετάσει μόνο για το θέμα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Τέλος, η εισαγγελέας ανέφερε ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να αποφανθεί για το τι γίνεται με το θέμα της δίωξης που είχε ασκήσει η Βουλή σε βάρος του πρώην υπουργού.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας ο οποίος ανέφερε ότι το ζητούμενο στην υπόθεσή είναι πώς ο εντεταλμένος υπουργός εκτέλεσε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ Για τα εξοπλιστικά, αν, δηλαδή, την εκτέλεσε νόμιμα ή παρείσφρησε δωροδοκία. «Δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο αν τα υποβρύχια γέρνουν ή όχι όπως είπαν οι συνήγοροι» είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέας και συνέχισε: «η συγκεκριμένη δίκη έχει καθαρά ποινικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό». Όπως είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέας: «η δίκη είναι καθαρά ποινική και το δικαστήριο με την απόφασή του θα πρέπει να κρίνει πως πρέπει να πράττουν τα πολιτικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία». Αυτό, όπως είπε, ο αναπληρωτής εισαγγελέας θα πρέπει να είναι και το νόημα της δίκης.
Ο Πάγκαλος και τα στοιχεία

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή ζήτησε να μην κλητευθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας ότι αυτά δεν είναι αρμόδια για να διαφωτίσουν το δικαστήριο για το αν ο πρώην υπουργός έλαβε ωφελήματα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου επανέλαβαν στο δικαστήριο ότι ζητούν την κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ διότι η υλοποίηση των συμβάσεων δεν αφορά τον εντολέα τους ενώ χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του ενός εκ των τριών δικηγόρων του πρώην υπουργού, κ. Ι. Παγουρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε και εκείνος στις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου χωρίς να τον κατονομάσει. «Πράγματι αν έχει στοιχεία αυτός ο κύριος για να μας “θάψει” να μας τα φέρει. Θα πρέπει να τα προσκομίσει διαφορετικά θα πρέπει να κατηγορηθεί για υπόθαλψη εγκληματία». Η υπεράσπιση του Νίκου Ζήγρα ζήτησε από το δικαστήριο να απορριφθεί το αίτημα για την κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας πως οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν μπορούν να εξεταστούν από το συγκεκριμένο δικαστήριο. Παράλληλα ζήτησε από τους δικαστές να εκτιμήσουν το γεγονός ότι ο Νίκος Ζήγρας – ο οποίος έχει «κάψει» στις απολογίες του τον πρώην υπουργό και άλλους συγκατηγορούμενούς του – συμμετέχει στη δίκη παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Αυτή την ώρα το δικαστήριο έχει διακόψει προκειμένου να λάβει εντός της ημέρας την οριστική απόφαση του για το αν θα κλητευθούν ή όχι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ.