31 Μαΐου 2013

Αθανασιου: «Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα του μετανάστη αλλά παραχώρηση της Πολιτείας»

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε γύρω από το θέμα απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών έβαλε πριν από λίγο από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος έκοψε τον αέρα της βουλευτού της ΔΗΜ.ΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη (σε επικαιρη ερωτηση της οποιας απαντουσε) λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες:

Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα του μετανάστη. Είναι παραχώρηση της Πολιτείας".

Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το νέο σχέδιο νόμου ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε ότι θα έχει ως βάση του την ελληνική παιδεία: "Δεν μπορεί το ελληνόπουλο να πηγαίνει υποχρεωτικά εννιά χρόνια σχολείο και ο μετανάστης να μην πηγαίνει" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. Η γέννηση μόνο, όπως είπε, δεν αρκεί, η μόρφωση θα είναι ένα ουσιαστικό κριτήριο.

Πρόσθεσε επίσης ότι το προσχέδιο νόμου έχει ήδη διαβιβαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς ωστόσο άφησε υπαινιγμούς για ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Επεσήμανε πως υπάρχουν 2-3 διαφορές σε ότι αφορά το προσχέδιο, όμως γίνονται διαβουλεύσεις για να λυθούν αυτά τα ζητήματα ώστε να έρθει ένας νόμος που θα αντιμετωπίζει και τις πραγματικές ανάγκες και θα αντέξει στο χρόνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου το εύκολο θα ήταν να φέρει μια διάταξη η κυβέρνηση και να πει ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια και ότι καταργείται. Ωστόσο υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ. Είμαστε κράτος πρόνοιας και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς αλλά και η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.