10 Μαΐου 2013

Κεραυνος εν αιθρια!! Δεν το περιμενε κανεις λεμε: Απεργία αποφάσισε η ΟΛΜΕ κατά πλειοψηφία

Με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά (των μελών του ΠΑΜΕ) το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να εισηγηθεί απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κλιμακώνοντας τη διαμάχη της με το υπ. Παιδείας, που αναμένεται να απαντήσει με πολιτική επιστράτευση των καθηγητών.

Η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ είναι η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου, δηλαδή την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και πενθήμερη από τις 20 Μαΐου.

Η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο κλάδος έχει απορρίψει προτάσεις του ΔΣ του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Το υπουργείο Παιδείας διεμήνυσε ότι εάν αποφασίσουν οι ΕΛΜΕ απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελλαδικών.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε συνδικαλιστές εμπόδισαν την πλειοψηφία να προχωρήσει στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα να μην αυξηθούν κατά δύο οι διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Οι αντιπαραθέσεις, πάντως, μεταξύ των συνδικαλιστών φαίνεται να είναι αναπόφευκτες, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΟΛΜΕ και αυτή τη στιγμή οι παρατάξεις είναι πλέον φανερό ότι δρουν υπό τη «σκιά» του, καθώς κάθε μία αγωνίζεται τώρα να αυξήσει την επιρροή της στον κλάδο.

Στο συγκεκριμένο σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς το ΔΣ της Ομοσπονδίας τους (ΟΙΕΛΕ), έχει ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις τους για απεργιακές κινητοποιήσεις. Άλλωστε, την Παρασκευή πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Τι λέει το υπουργείο

Το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει ότι οι εξετάσει θα πραγματοποιηθούν τον προγραμματισμένο χρόνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης.

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου απάντησαν - με σκληρή γλώσσα- σε όλα τα θέματα που θέτει το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, προκειμένου να καταδείξουν ότι ενδεχόμενη απεργία κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι άτοπη και συντεχνιακού χαρακτήρα.