02 Μαΐου 2013

Όταν η ΟΛΜΕ απειλεί ας θυμόμαστε οτι δουλεύουν λιγότερο απ' όλους

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ "How much time do teachers spend teaching?" οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην Ελλάδα, τόσο στο δημοστικό όσο και στο γυμνάσιο εργάζονται τον λιγότερο χρόνο ετησίως από όλους τους συναδέλφους τους σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Στο λύκειο μας τρώνε την πρωτιά οι Δανοί (αλλά είμαστε κοντά στο να γίνουμε η Δανία του Νότου).

Ειδικότερα:
- Ο μ.ο. ωρών εργασίας στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 779 ώρες ετησίως. Στην Ελλάδα σε 589.
- Αντιστοίχως, στο γυμνάσιο ο μ.ο. του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 701 ώρες ετησίως και στην Ελλάδα σε λιγότερες από 500.
- Στο λύκειο, ο μ.ο. του ΟΟΣΑ είναι 656 ώρες ανά έτος και στην Ελλάδα 426 (στη Δανία 377).

Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην οποία οι απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας (όχι όμως και εργασίας, διότι η παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική) μειώνονται σταδιακά, ανάλογα με την αρχαιότητα του δασκάλου ή του καθηγητή, με αποτέλεσμα ο έχων 20ετή προϋπηρεσία να διδάσκει κατά 25% λιγότερες ώρες από τον πρωτοδιοριζόμενο (ενδεικτικά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στη χώρα μας εργάζονται μεν (πολύ) λιγότερο από τους συναδέλφους τους των χωρών του ΟΟΣΑ, πληρώνονται όμως και πολύ λιγότερο. Δεν ισχύει αυτό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, "How much are teachers paid?", οι μέσες αμοιβές στην Ελλάδα είναι πολύ κοντά, αν και κατώτερες, στον μ.ο. του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα και ενδεικτικά, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, η αμοιβή πρωτοδιοριζόμενου με ελάχιστα τυπικά προσόντα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 27.951 ευρώ, ενώ ο μ.ο. στον ΟΟΣΑ είναι 29.767 ευρώ για το δημοτικό, 31.678 για το γυμνάσιο και 33.044 για το λύκειο. Ανά ώρα εργασίας οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην Ελλάδα πληρώνονται αρκετά καλά σε σχέση με τους συναδέλφους τους στον ΟΟΣΑ δηλαδή.

Τα στοιχεία και των δύο μελετών είναι του 2009. Από τότε η τάση στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας - αλλά και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ - είναι πτωτική. Ωστόσο, νομίζω ότι η γενική εικόνα παραμένει η ίδια, και θα πρέπει να την έχουμε στο νου μας όταν η ΟΛΜΕ απειλεί με απεργία εξαιτίας της πρόσφατα ψηφησθείσας μικρής αύξησης των ωρών εργασίας των μελών της.

How Much Are Teachers Paid?

http://www.oecd.org/edu/skills-beyond-school/48631286.pdf

How Much Time Do Teachers Spend Teaching?

http://www.oecd.org/education/skills-beyond-school/48631419.pdf 

Georgia Panopoulou
facebook.com/Παρατηρητήριο Δηλώσεων Τσίπρα - Κανέλλη και λοιπών παρανοικών