18 Μαΐου 2013

Σαμαράς στη Σαγκάη:Ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Απολύτως επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψή τους στην Κίνα, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι από τις επαφές του προέκυψαν μόνο θετικά στοιχεία και δημιουργήθηκανς ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία. Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, ο κ. Σαμαράς σχολίασε και τις αρνητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για τις συνομιλίες που είχε σε Πεκίνο και Σαγκάη, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι ο ίδιος κοιτάζει μπροστά και ότι δεν θα κάνει σε κανέναν την χάρη να κάνει πίσω.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα κοιτάζει πλέον το αύριο και συνέχισε:

«Οι προσπάθειες όλων μας, είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας. Το δικό μου όνειρο, είναι να πάψουν να αναζητούν οι νέοι μας, εργασία εκτός των συνόρων μας.

Κάποιοι για λόγους μικροκομματικούς επενδύουν στο να αποτύχουμε. Αλλά οι έλληνες χαίρονται που αρχίζουν να εμφανίζονται θετικά στοιχεία. Κι εγώ κοιτάζω μπροστά. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να κάνουμε πίσω. Ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός. Και οι ίδιοι πριν μιλήσουν ξανά, ας πάρουν και την έγκριση των συνιστωσών τους, που δεν έχουν όλες την ίδια άποψη».

Πραγματοποιώντας μια σύνοψη των αποτελεσμάτων της επίσκεψής του στην Κίνα, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι «η Ελλάδα μπήκε στα πλάνα της Κίνας», μιας χώρας που αναπτύσσεται ραγδαία σε ολόκληρο τον πλανήτη και της οποίας 400 εκατομμύρια κάτοικοι θα δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων της χώρας τα επόμενα επτά χρόνια.

«Για μας σημασία τώρα, έχει να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια σε αυτά που είπαμε ότι θα κάνουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καθώς σε κάθε τομέα ξεχωριστά, η Κίνα έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή της να συνεργαστεί και τα αισθήματα φιλίας που τρέφει για τους έλληνες, αλλά αναμένει συνέπεια και αξιοπιστία.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν VISA CENTERS στις επαρχίες της Κίνας με ειδικά παραρτήματα του υπουργείου Εξωτερικών για να διευκολυνθεί η άφιξη κινέζων στην Ελλάδα, ενώ θα δίδεται και πενταετής άδεια παραμονής στους κινέζους που αποκτούν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στην χώρα μας.

Συνοψίζοντας εξάλλου τα αποτελέσματα των επαφών τους οι υπουργοί που συνόδευσαν τον κ. Σαμαρά στην Κίνα (Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Χατζιδάκης, Κ. Μουσουρούλης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ν. Μηταράκης και Δ. Κούρκουλας) παρέθεσαν τις νέες προοπτικές επενδύσεων που δημιουργούνται για την Ελλάδα από το επίσημο πλέον ενδιαφέρον κινεζικών κολοσσών. Συγκεκριμένα:

***Η COSCO θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ και όχι μόνο για την εμπορευματική δραστηριότητα του λιμανιού του Πειραιά. Μάλιστα στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά τα εγκαίνια του νέου προβλήτα 2 και του προβλήτα 3, όπως προέβλεπε η σύμβαση που υπογράφηκε το 2008.

***Ενισχύεται η παρουσία ελλήνων εφοπλιστών στην Κίνα, καθώς μόνο για τον μήνα Απρίλιο έχουν δοθεί 142 παραγγελίες για την κατασκευή ελληνικών πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία. Παράλληλα κινεζικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρουν για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.

***Η COSCO σε συνεργασία με την CHINA RAILWAYS θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

***Η SENJEN AIRPORTS θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ενώ άλλες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ η FOSUN επιθυμεί την συμμετοχή της στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου Κρήτης.

***Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών HUWAEI και ΖΤΕ αναλαμβάνουν τα την μηχανοργάνωση δικτύων και υποδομών με δύο συμφωνίες που υπέγραψαν με το υπουργείο Ανάπτυξης.

***Η CHINA DEVELOPMENT BANK και η IMPORT EXPORT BANK αναλαμβάνουν την προετοιμασία και την χρηματοδότηση όλων των κινεζικών επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.

***Μεγάλες κινεζικές εταιρείες REAL ESTATE εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην κατασκευή εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της προβολής της χώρας μας στην Κίνα εξάλλου, θα γυριστεί ταινία με κινέζους ηθοποιούς στην Σαντορίνη, με τίτλο «LOVE IN BEIJING» που θα βγει στις αίθουσες των κινηματογράφων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2014. Ταυτόχρονα δημιουργείται εφαρμογή APPSTORE στην κινεζική γλώσσα με την οποία θα δίνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους κινέζους που θέλουν να επισκεφθούν στην Ελλάδα

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει το μεσημέρι της Κυριακής από την Σαγκάη στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός όμως θα πραγματοποιήσει προηγουμένως μια ολιγόωρη επίσκεψη στο Μπακού του Αιζερμπαιτζάν, για να συζητήσει με τον ομόλογό του τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε ενεργειακά ζητήματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ