21 Μαΐου 2013

Μονο; "Ενας στους οκτώ χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποστάρει ψεύδη"

Δεν προξενεί έκπληξη, ωστόσο μια έρευνα πάντα επισημοποιεί αυτό που οι πάντες υποπτεύονται. Ένας στους οκτώ χρήστες των μέσων μαζικής δικτύωσης επινοούν πολλά απ' όσα αναρτούν στο Facebook και στο Twitter. Προφανώς διότι θεωρούν βαρετή την αληθινή τους ζωή, εξ ου και παραδέχονται ότι ψεύδονται στο Facebook και στο Twitter, ώστε να παρουσιάζονται πιο ενδιαφέροντες.

Η νέα έρευνα διεξήχθη στη Βρετανία μεταξύ 2.000 χρηστών ιστοσελίδων μαζικής δικτύωσης και έδειξε πως το 12% συστηματικά επινοούν όσα συμβαίνουν στην ζωή τους για να «κερδίζουν πόντους». Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (το 39%) ισχυρίζονται ότι η συνήθεια τους να ψεύδονται οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται από φίλους και συναδέλφους να περνάνε καλά ή να μην φαίνονται ανιαροί όταν ποστάρουν. Το 29% όμως παραδέχονται ότι η σελίδα τους θα ήταν πολύ ανιαρή, εάν δεν είχαν «ρετουσάρει» τις αναρτήσεις τους.


Ποια είναι τα συνήθη ψέματα; Εκτός των φωτογραφιών, βεβαίως ή των ψεύτικων προφίλ, κλασικά παραδείγματα είναι να ισχυρίζονται ότι ακόμα δουλεύουν σκληρά πάνω σε ένα «σημαντικό project» τη στιγμή που επιστρέφουν στο σπίτι ή, ότι επισκέπτονται γκαλερί και μουσεία που δεν ξέρουν καν που βρίσκονται.