14 Μαΐου 2013

Επενδυτής στο Χ.Α., ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον

O γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι, πριν από περίπου επτά μήνες είχε επισκεφτεί την χώρα μας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Μάλιστα είχε πραγματοποιήσει επαφές με αρκετές επιχειρήσεις και έδειξε ενδιαφέρον μέσω του fund που κατέχει να αγοράσει μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Και από τι ακούγεται στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια, το ενδιαφέρον του αυτό το έκανε πράξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το επενδυτικό κεφάλαιο του Μεζβίνσκι, εδώ και περίπου ένα μήνα έχει προχωρήσει σε τοποθετήσεις στις τράπεζες (Εθνική και Alpha) και σε κάποια άλλα blue chips (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο επενδυτικό του κάδρο έχουν μπει και εισηγμένες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που διαθέτουν growth story και ανήκουν σε αναπτυσσόμενους κλάδους.

Ο σύζυγος της Τσέλσι Κλίντον δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο με έμφαση στις επενδύσεις. Εργάστηκε στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό της Goldman Sachs, για να συνεχίσει αργότερα στην 3G Capital Management.

Τον Νοέμβριο του 2011, μαζί με δύο συναδέλφους του από τη θητεία στην Goldman Sachs (τον Μπένετ Γκράου και τον Μαρκ Μάλον) έστησαν ένα νέο hedge fund, το Eaglevale Partners. Ο Μεζβίνσκι είναι πολυεκατομμυριούχος (τα ετήσια εισοδήματα του φθάνουν στα 2 εκατ. Δολάρια), γόνος γνωστής εβραϊκής οικογένειας, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πατέρας του είναι ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής της Αϊόβα, Εντουαρντ Μεζβίνσκι ο οποίος καταδικάστηκε για απάτες σε βάρος επενδυτών συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων και εξέτισε ποινή 7 ετών (2002-2008). Μητέρα του η δημοσιογράφος του NBC και επίσης βουλευτής των Δημοκρατικών της Πενσιλβάνια Μάρτζορι Μαργκόλιες Μεζβίνσκι.

Η… ακτιβίστρια Μάρτζορι (ιδρυτής του Women's Campaign Interna-tional), έγινε γνωστή από την κρίσιμη ψήφο που έδωσε σε ένα φορολογικό σχέδιο του Μπιλ Κλίντον του 1993, το οποίο της στοίχισε την επανεκλογή της αφού ήταν άκρως αντιλαϊκό.

http://www.moneypro.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/85118/Default.aspx