16 Μαΐου 2013

Την εξέγερση των συνιστωσών του ζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικά επώδυνη και με πολλές αντικρουόμενες απόψεις, που υπόσχονται ένα «καυτό» συνέδριο τον Ιούλιο, αποδεικνύεται η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα. Η πρόθεση της ηγεσίας, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, να διαλυθούν αμέσως και χωρίς μεταβατικό διάστημα οι συνιστώσες, που αποτελούσαν έως τώρα το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να καταργηθούν οι τάσεις, που έως τώρα ήταν θεσμοθετημένες στο κόμμα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ήδη στην αριστερή πτέρυγα επικρατεί αναβρασμός, καθώς θεωρείται ότι η ηγετική ομάδα αιφνιδιάζει και λειτουργεί με βάση προειλημμένες αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.

Με σχόλιό της στην ιστοσελίδα iskra.gr η Σόφη Παπαδόγιαννη, κορυφαίο στέλεχος του αριστερού ρεύματος, επικρίνει έντονα τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξήγγειλε την περασμένη Δευτέρα, την εκλογή των οργάνων με ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι με λίστες, στη βάση κατατεθειμένων διακριτών πολιτικών θέσεων όπως γίνονταν πάντοτε έως τώρα.

«Η άποψη αυτή (σσ. της ηγετικής ομάδας) ανατρέπει στην ουσία τη συλλογική απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα και στην πράξη θα αποτρέψει μέχρις εξαφανίσεως, την ύπαρξη και διάδοση διαφορετικών απόψεων στο κόμμα, πέραν εκείνων της ηγετικής πλειοψηφίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παπαδόγιαννη και προειδοποιεί: «Το κόμμα με την κατάργηση της λίστας, θα είναι τυπικά πολυτασικό ενώ θα έχει μετατραπεί σε ένα παραδοσιακό πολιτικό μόρφωμα αδύναμο να εξελιχθεί και πολύ περισσότερο να καινοτομήσει και να πρωτοπορήσει. Ακόμα περισσότερο η τελεσιγραφική κατάργηση των μικρότερων αριστερών οργανώσεων (συνιστωσών) του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική πολιτική συζήτηση στα πολιτικά όργανα και με ταυτόχρονη κατάργηση και της λίστας, τις εξωθεί στη βίαιη προσαρμογή στην πλειοψηφική άποψη ή στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στέλνει δε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία, ενόψει του συνεδρίου: «αν κάτι πρέπει να περισταλεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το δικαίωμα των μελών να συνδιαμορφώνουν, στα πλαίσια τάσεων και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους και στη βάση αυτών των πολιτικών απόψεων να εκλέγονται για τα κομματικά σώματα και όργανα με λίστα, αλλά το «δικαίωμα» κεντρικών στελεχών να παρουσιάζουν προσωπικές τους απόψεις, χωρίς να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για προσωπική άποψη, ως επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας συνεχή αναδίπλωση στην πολιτική μας κατεύθυνση. Στο Ιδρυτικό του Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερασπισθεί, με καταστατικές και πολιτικές δεσμεύσεις το δικαίωμα ύπαρξης και ανεμπόδιστης εκπροσώπησης των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων και ταυτοχρόνως την προάσπιση των συλλογικών και δημοκρατικών αποφάσεων, με στόχο να κατακτηθεί μια αποτελεσματική σχέση δημοκρατίας, πλουραλισμού και ενιαίας δημόσιας έκφρασης της πολιτικής του».

Οι συνιστώσες

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι εσωκομματικές φωνές, που εκφράζουν διαφωνία με την άποψη της ηγετικής ομάδας για άμεση διάλυση των συνιστωσών. Οι διαφωνούντες επισημαίνουν ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι οι συνιστώσες θα μπορούσαν να λειτουργούν παράλληλα με το ενιαίο κόμμα έως το δεύτερο συνέδριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες που εκφράζουν αντιρρήσεις στο νέο σχέδιο της Κουμουνδούρου είναι τουλάχιστον τέσσερις πλέον, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν στην πορεία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκύψει το φαινόμενο που αναφέρεται ως «ξήλωμα του πουλόβερ»!

Έως τώρα διαφωνούσαν οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η Κίνηση για την Ενότητας δράσης της Αριστεράς του Γιάννη Θεωνά και η Διεθνιστική Εργατική Αλληλεγγύη του Αντώνη Νταβανέλου. Με παρέμβασή του όμως το ΔΗΚΚΙ, αντιδρά και εκείνο στη διάλυση των συνιστωσών. Αναφέρει δε στη σχετική ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δημιουργήθηκε ως μετωπικό σχήμα, με πρωταρχικό σκοπό να επιτύχει την ενότητα των κατακερματισμένων δυνάμεων της Αριστεράς και του συνεπή σοσιαλιστικού και προοδευτικού χώρου, ώστε να δημιουργηθεί το «αντίπαλο δέος» της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επιδρομή.

…Η στρατηγική και η φιλοσοφία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν εκείνη η οποία τον ανέδειξε από το 3% και την αμφίβολη τότε είσοδό του στην Βουλή, στο σημερινό 27% και στη δυνατότητα να θέσει στόχο νέας εξουσίας.

Η ίδια στρατηγική είναι εκείνη που μπορεί να τον οδηγήσει στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησή και μαζικοποίησή του…

…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη σύγκρουση και όχι «να προσαρμοσθεί» στις επιταγές του κου Κεδίκογλου, που επιθυμεί να «λειάνει» το πολιτικό σύστημα σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και σταθμά . Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα δεν έρχεται σε αντίθεση και δεν αποκλείει την διατήρηση του συμμαχικού-μετωπικού του χαρακτήρα.

Κάτω από αυτό το σκεπτικό το ΔΗΚΚΙ συνεχίζει την πορεία του και έχει συγκαλέσει , το προγραμματισμένο με βάση το Καταστατικό του, 5ο Συνέδριό του, στις 14 και 15 Ιουνίου στην Αθήνα , όπου θα σταθεί αναλυτικότερα και στα ζητήματα αυτά».