11 Μαΐου 2013

Υπέγραψε την επιστράτευση των εκπαιδευτικών ο Α. Σαμαράς

Της Νίκης Ζορμπά

Την επιστράτευση των Καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης υπέγραψε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Κατόπιν τούτου, νωρίς το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να αρχίσει η αποστολή των φύλλων πορείας προς τους εκπαιδευτικούς.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι άτυπή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ όπου αποφάσισε να μην κάνει πίσω από την θέση της για προκήρυξη απεργιών κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων. Το Δ.Σ της έδωσε παράλληλα ραντεβού στο συλλαλητήριο που συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής στις 6 μμ, στο κέντρο της Αθήνας.

Η εκτίμηση του Προεδρείου της ΟΛΜΕ αναφορικά με την "επίταξη" που δρομολογεί η Κυβέρνηση είναι πως ο μεγάλος όγκος των φύλλων πορείας ενδέχεται να μην επιτρέψει την έγκαιρη επίδοσή τους ως εκ τούτου επιμένουν στην απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο ο οποίος βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει ρητές εντολές για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους» διαβεβαίωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργίες μεσούσης της περιόδου των Πανελλαδικών εξετάσεων και λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως το σκεπτικό της απόφασης για πολιτική επιστράτευση των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης πριν από την επίσημη προκήρυξη των απεργιών, συνοψίζεται σε: «Δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανησυχία σε μαθητές και γονείς για το ενδεχόμενο τορπιλισμού των Πανελλαδικών εξετάσεων. Κλείνουμε το ζήτημα πριν καν να ανοίξει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως: «Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας, είναι ιερό.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρεία μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών».

Αναφορικά με τη νομική στοιχειοθέτηση της επίταξης των εκπαιδευτικών , η Κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί το Άρθρο 22 περί εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με οποίο: "Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία".

Οργή Σαμαρά για Νίκο Παπαχρήστο

Ένα βήμα πριν από την διαγραφή βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και Επικεφαλής της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Νίκος Παπαχρήστος. Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από οδηγία του Αντώνη Σαμαρά, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ, Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέδωσε ανακοίνωση- προμήνυμα διαγραφής του «γαλάζιου» συνδικαλιστή, δηλώνοντας: « Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις».

"Βαβέλ" στο ΣΥΡΙΖΑ

Αμηχανία, προβληματισμός και έλλειμμα «κεντρικής» γραμμής διαπιστώθηκε στην Κουμουνδούρου για το ζήτημα των απεργιών της ΟΛΜΕ. Την ώρα που επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε με την αποστασιοποίηση και την ουδετερότητα για το ενδεχόμενο τορπιλισμού των πανελληνίων εξετάσεων, στελέχη του έσπευδαν δημοσίως να παράσχουν στήριξη στις αποφάσεις των εκπαιδευτικών. Εν …αρχή ην ο Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Τάσος Κουράκης, ο οποίος μιλώντας στον Real Fm τάχθηκε υπέρ της απεργίας διατρανώνοντας ότι «πρώτα είναι ο καθηγητής» και εγκαλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι « επιχειρεί να εξοντώσει τελείως τον Εκπαιδευτικό». Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε με τις δηλώσεις της και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα προανήγγειλε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση θα επαναφέρει το ωράριο των εκπαιδευτικών στις 21 ώρες. Υποστηρικτικός προς την απεργία των καθηγητών εμφανίστηκε και ο Γιάννης Μηλιός εκφράζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ ακόμη και μεσούσης της εξεταστικής περιόδου. Την επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε τελικώς χθες και μετά από δυσφορία της Κουμουνδούρου για τη …Βαβέλ, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από την ΟΛΜΕ: «Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι δίκαια. Ένας αγώνας όμως πρέπει να εξασφαλίζει και τη συναίνεση της κοινωνίας. Και με αυτή την έννοια, πιστεύω, ότι οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν και για την εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΑ.

«Όλμοι» σε ΟΛΜΕ από τα κόμματα

Η απόφαση των απεργιών προκάλεσε τη μήνη και των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. «Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα» αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αδιανόητη». Σε «εκβιαστικές ενέργειες» από πλευράς των καθηγητών αναφέρεται και η ΔΗΜΑΡ τονίζοντας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ότι η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες ενέργειες οι οποίες «βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» και κάλεσε την ηγεσία της ΟΛΜΕ «να επανεξετάσει τη στάση της».

Πηγή:www.capital.gr