Ο Καναδός Κρις Χάντφιλντ της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA), έκανε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί και πάλι με το διάστημα.
Εκείνος και η παρέα του που αποτελείτο από τους Τομ Μάρσμπουρν της NASA, και τον Ρομάν Ρομανένκο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos), κράτησαν όλο τον κόσμο σε διαστημική "τροχιά" μέσα από τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Την Τρίτη, 14 Μαΐου, το "τρίο" επέστρεψε στη Γη.
Από την κάμερα του Καναδού, πρώην Διοικητή του Σταθμού, δεν ξέφυγε και η χώρα μας, στην οποία έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση και ας μην προσγειώθηκε σε αυτή κατά την επιστροφή του, αλλά στις στέπες του Καζακστάν.
Οι τρεις αστροναύτες, γύρισαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας μόλις 2.300 φορές και διήνυσαν 98 εκατομμύρια χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.
Η τελευταία φωτογραφία που ανέβασε ο Καναδός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (@Cmdr_Hadfield), ήταν συγκλονιστική. "Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πως είναι μια δύση. Αλλά είναι ένα ξημέρωμα", έγραψε ο ίδιος. Συμβολίζοντας το ξημέρωμα της νέας ζωής του στην πατρίδα του.
"Safely home - back on Earth, happily readapting to the heavy pull of gravity. Wonderful to smell and feel Spring".
Η δική του "Οδύσσεια του Διαστήματος"
Γιατί όμως ο Καναδός απέκτησε τόση αναγνωρισιμότητα;
Γιατί ήταν ο πρώτος αστροναύτης που "προσωποποίησε" την αποστολή του. Πέραν από τις εντυπωσιακές μεν, "στιλιζαρισμένες" δε φωτογραφίες της NASA, ο Χάντφιλντ φρόντισε να βάλει τη δικιά του "πινελιά" στις φωτογραφίες που άφησε παρακαταθήκη για τους διάδοχους του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Και φρόντισε να κάνει το Twitter να τον αποθεώσει και να γεμίσει με πλάνα από τη Γη τραβηγμένα από μακριά. Από πολύ μακριά. Από εκεί που μπορεί κανείς να δει τα πράγματα, στην κυριολεξία, αποστασιοποιημένα και πιο ψύχραιμα.
Τελευταίο κατόρθωμα του Χάντφιλντ, που τον "εκτόξευσε" ακόμα περισσότερο στην εκτίμηση των απανταχού θαυμαστών του, ήταν η συγκλονιστική εκτέλεση του "Space Oddity". Μέχρι και ο ίδιος ο "πατέρας" του τραγουδιού, ο "Λευκός Δούκας" Ντέιβιντ Μπάουι αναδημοσίευσε το βίντεο της διασκευής του Χάντφιλντ.
Μέσα σε 146 ημέρες, κατάφερε να κάνει πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες να τον ακολουθούν σε Facebook και Twitter. Μπορεί να μην είναι ο πρώτος που ανέβασε βίντεο από το διάστημα στο YouTube, αλλά είναι ο πρώτος που το έκανε τόσο ευφάνταστα.
Δείτε μερικές από τις συγκλονιστικότερες φωτογραφίες του:
Spaceships glowing blue in the dawn as we leave Florida headed across the Atlantic.
Dr. Seuss-inspired swirls in the Black Sea.
Tonight's Finale: The Moon rising over a bed of cloud. A constant reminder to us all of what can be achieved.
Approaching orbital sunset, the harshest of light, a blackness like endless velvet.
Athens, Greece, with the reflecting sun showing the wind on the water.
Tonight's Finale: Huron, Erie and Ontario - Great Lakes in Spring flow.
"Geia sou Ellada!"
Ο Καναδός είχε φροντίσει να ανακηρύξει "Ανεπίσημη ημέρα της Ελλάδας" την 14η Ιανουαρίου. Περνώντας επάνω από τη χώρα μας δημοσίευσε στο Twitter μια σειρά από εικόνες, συνοδεύοντάς τες με σύντομα σχόλια-περιγραφές. Η υποδοχή ήταν θερμή από τους απανταχού Έλληνες και όχι μόνο.
Με τον φακό του "έπιασε" το Ηράκλειο, τα Ανάκτωρα της Κνωσού, τη νότια Πελοπόννησο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Πάτρα, τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και την Αθήνα.
Το μικρό σπίτι στο διάστημα
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που τους φιλοξένησε (International Space Station), είναι στο μέγεθος ενός σπιτιού πέντε δωματίων και κατασκευάστηκε το 1998. Από το 2000 και μετά "κατοικείται" από αστροναύτες από όλο τον πλανήτη.
Νέος διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά την αποχώρηση του Καναδού Χάντφιλντ, αναλαμβάνει ο Πάβελ Βινογκράντοφ της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Κρις Χάντφιλντ, που βρίσκεται αισίως στο 53ο έτος ζωής του, ξεκίνησε την διαστημική καριέρα του το 1992 και βρέθηκε στο διάστημα για πρώτη φορά το 1995. Στην τελευταία του "θητεία", με σειρά βίντεο, "δίδαξε" τον κόσμο πως να βουρτσίζει τα δόντια του, να κόβει τα νύχια του, να παίζει κιθάρα, να κλαίει αλλά και να πλένει τα ρούχα του σε έλλειψη βαρύτητας.
Και όλα αυτά στον ελεύθερο του χρόνο, καθώς ήταν υποχρεωμένος να εργάζεται το λιγότερο, 10 ώρες καθημερινά για τη συντήρηση του Σταθμού.
Και μετά το διάστημα, τι;
Ο Καναδός "spaceman" δήλωσε πάντως πως δεν αποσύρεται ακόμα από τη διαδικτυακή του δράση. "Έχω τόνους φωτογραφιών και αρχείων ακόμα να ανεβάσω στο Twitter", δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, έχει δεχτεί δεκάδες προσκλήσεις από σχολεία και Πανεπιστήμια για να μιλήσει για τις εμπειρίες του, με το γνώριμο του χιούμορ.
Μένει να δούμε, αν η ζωή του θα γίνει και ταινία στο Χόλιγουντ που θα βασίζεται σαφώς, στη βιογραφία του.
news247.gr