09 Μαΐου 2013

Αναβολή στο χαράτσι ζητά η κυβέρνηση

Της Μαρίνας Μάνη

Εξω... πάμε καλά, αλλά μέσα ο Ιούνιος προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος και προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Στην επικίνδυνα υψηλή ανεργία και στη φοροεπιδρομή που έρχεται, προστίθεται η μείωση των μισθών στους εναπομείναντες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (λόγω κατάργησης συλλογκών συμβάσεων και λήξης της μετενέργειας) με αποτέλεσμα το μίγμα να προκύπτει εκρηκτικό.

Ενδεικτικές της ανησυχίας είναι οι συζητήσεις που γίνονται για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» κάποιων μέτρων μέσα από μία νέα συμφωνία με την τρόικα –πέραν της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που θεωρείται «σχεδόν βέβαιη».

«Να πάει πιο πίσω το χαράτσι 3»

Ενα από αυτά –κατά τις ίδιες πληροφορίες– είναι η μετάθεση της καταβολής του «χαρατσιού 3» κατά ένα-δύο μήνες, ώστε να μην αρχίζει να φτάνει στα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Ιουνίου.

«Tα μέτρα έχουν στόχο να εισρεύσουν έσοδα στο κρατικό ταμείο. Εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο ούτε έσοδα θα δεις ούτε κοινωνική ηρεμία θα διασφαλίσεις», είναι το επιχείρημα κυβερνητικού παράγοντα που μετέχει στις συζητήσεις με αφορμή το επικείμενο Eurogroup.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι η τρόικα θα το δει θετικά «αρκεί να είμαστε συνεπείς με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις». Οπερ, να προχωρήσει το πρόγραμμα απολύσεων-κινητικότητας στο Δημόσιο, να κλείσουν χρονίζουσες εκκρεμότητες στις διαρθρωτικές αλλαγές, να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες γι΄ αυτό το διάστημα αποκρατικοποιήσεις (μετά τον ΟΠΑΠ έρχονται ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) και να «τρέξουν» οι επενδυτικές συμφωνίες (Κίνα).

«Ερχονται» πάλι επίμαχες ρυθμίσεις

Δεν είναι τυχαία η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να δρομολογήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο (σ.σ. που ψηφίσθηκε την Κυριακή των Βαϊων) επειδή αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Όπως, για παράδειγμα, η προαιρετική λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο ή οι ατομικές συμβάσεις εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία και στα σκάφη αναψυχής (εν προκειμένω η διάταξη του υπουργείου Ναυτιλίας καταψηφίσθηκε από τη Βουλή πριν από τρεις εβδομάδες).

Στον αντίποδα όλων αυτών, προβάλλονται οι πρώτες ενέργειες για την «ανακούφιση» των ανέργων, είτε με τα επιδοτούμενα προγράμματα (που οδήγησαν στην οριστική ρήξη με τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια) είτε με τις πρώτες εποχιακές προσλήψεις, όπως οι 10.000 που θα ανακοινωθούν αύριο στον τουριστικό τομέα.


Πηγή:www.capital.gr