18 Μαΐου 2013

Το ταξίδι της απέλασης των μεταναστών - Από την Αμυγδαλέζα στο Πακιστάν

Στην Αττική σήμερα κρατούνται 2.850 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα στο κέντρο κράτησης, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρεις τομείς των 500 κρατουμένων. Ολοι τους στερούνται νόμιμης άδειας διαμονής στη χώρα και πρόκειται να απελαθούν εφόσον απορριφθούν αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο.

Στην εφημερίδα τα Νέα δημοσιεύεται σήμερα το χρονικό της απέλασης μεταναστών. Η διαδρομή που ακολουθούν από την Αμυγδαλέζα, στο Μεταγωγών, στο αεροδρόμιο και τέλος στην πατρίδα τους.

Οι προς απέλαση μετανάστες μεταφέρονται με μια κλούβα από το κέντρο κράτησης στο Μεταγωγών. Από εκεί θα πάρουν το δρόμο για το Ελευθέριος Βενιζέλος. Οπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα τους δίνονται σάντουιτς με γαλοπούλα και ένα μπουκάλι νερό, τα ίδια που θα φάνε και οι αστυνομικοί-συνοδοί τους.

Ολοι τους φορούν πλαστικές χειροπέδες, οι οποίες θα κοπούν εν ώρα πτήσης. Ωστόσο στη διαδρομή οι αστυνομικοί θα τους τις αλλάξουν πολλές φορές καθώς κάποιοι διαμαρτύρονται ότι τους σφίγγουν στα χέρια.

Με δεμένα τα χέρια οι μετανάστες οδηγούνται σε αίθουσα του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων. Ο έλεγχος γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα, μακριά από τις εμπορικές πτήσεις. Οι αποσκευές των μεταναστών έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλες πλαστικές σακούλες. Τα τιμαλφή τους έχουν αφαιρεθεί και τους επιστρέφονται με την προσγείωση. Εκεί τους περιμένουν αστυνομικοί της υπηρεσίας μετανάστευσης του Πακιστάν.

Η πτήση θα διαρκέσει συνολικά άλλες οκτώ ώρες.

Οι αριθμοί των απελάσεων

  • 159.490 αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα σε χώρες της ΕΕ επαναπατρίστηκαν το 2012
  • 200.000 ευρώ περίπου το κόστος μιας πτήσης τσάρτερ προς Πακιστάν. Η συναλλαγή στα αεροδρόμια της Τιφλίδας και της Λαχώρης για ανεφοδιασμό γινόταν με μετρητά
  • 44% μειώθηκε η παράνομη είσοδος μεταναστών από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας το 2012 λόγω της λειτουργίας του φράχτη του Εβρου.

iefimerida.gr