14 Μαΐου 2013

"Ψυχραιμία" μέχρι... να "σκουριάσει" το αντάρτικο

Των Μαρίνα Μάνη, Αιμίλιου Περδικάρη

“Τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη”. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα συνεχιζόμενα επεισόδια στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εναντίον της επένδυσης χρυσού.

Οι κεντρικές ανακοινώσεις και δηλώσεις περιορίζονται (“και θα περιορίζονται”) στις παρεμβάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης.


Από κει και πέρα, “τον επιχειρησιακό λόγο θα έχει η Αστυνομία με τις προσαγωγές-συλλήψεις και η συνέχεια θα δίνεται από τα δικαστήρια”.

Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε στις μεγάλες ταραχές του Φεβρουαρίου με τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις που ακολούθησαν.

Έκτοτε, τηρείται η ίδια τακτική – όπως οι προσαγωγές (που έγιναν συλλήψεις και ορίσθηκε δικάσιμος) των τριών γυναικών, οι οποίες κατηγορούνται για “απείθεια, αντίσταση, απρόκλητη εξύβριση και απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου”.

Προφυλάκιση περιμένει τον δράση που πυροβόλησε εναντίον τεσσάρων αστυνομικών την Κυριακή – ο οποίος μέχρι χθες παρέμενε ασύλληπτος.

Κόπωση και εκτόνωση

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αφενός η επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας και, αφετέρου, η κόπωση που επιφέρουν στους αντιδρώντες (κατοίκους και μη) “τα πολύμηνα πλην αναποτελεσματικά αντάρτικα”, θα οδηγήσουν σύντομα στην εκτόνωση της έντασης.

(Με το “αναποτελεσματικά” εννοούν ότι η επένδυση προχωρά και άρα “κάθε ημέρα που κερδίζεται αποθαρρύνει τους αντιδρώντες”).

“Θα γίνουμε φυσιολογική χώρα”

Στίγμα προθέσεων έδωσε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς χθες, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ: Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στα γεγονότα στη Χαλκιδική τόνισε: “Η Ελλάδα γίνεται ‘φυσιολογική χώρα’, που όλοι έχουν δικαιώματα και όλοι έχουν υποχρεώσεις. Και οπου κανείς δεν μπαίνει πάνω από το δημόσιο συμφέρον”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Δένδιας: “Είναι ευνόητο ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες Αρχές. Δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους "δίκαιο" κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ».

Χαμηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατάνε χαμηλά το θέμα, προκειμένου να μη δώσουν αφορμή στην κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι επίσημη τοποθέτηση υπήρξε μόνο από το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής, το οποίο κατηγορεί την Αστυνομία ότι «έδειρε τις μητέρες της Ιερισσού, ανήμερα της γιορτής της μητέρας».

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του σχήματος Π. Σκουρλέτης αμφισβήτησε δημοσίως την εκδοχή της Αστυνομίας περί τραυματιών αστυνομικών από σκάγια, κάτι που χαρακτήρισε «ακραίο και επικίνδυνο, εάν πρόκειται για δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά της Αστυνομίας».


Πηγή:www.capital.gr