03 Μαΐου 2013

Καλά κρασιά-ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παπακωνσταντίνου για αυθαίρετα

Σε συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει ιδιοκτήτες ακινήτων για αυθαίρετες κατασκευές, βάσει του νόμου Παπακωνσταντίνου, με τα νέα πρόστιμα

Σε συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει ιδιοκτήτες ακινήτων για αυθαίρετες κατασκευές, βάσει του νόμου Παπακωνσταντίνου, με τα νέα πρόστιμα που προβλέπονται στον υπό διαμόρφωση νόμο θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε, χθες το βράδυ, το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παπακωνσταντίνου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές, μάλιστα αναφέρει ότι το υπουργείο είχε εντοπίσει τις αδυναμίες του νόμου και για αυτό το λόγο αντί άλλων λύσεων επέλεξε να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ , για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης απαιτείται ολιστική προσέγγιση και συνολικός σχεδιασμός και για αυτό το υπουργείο επεξεργάζεται μία σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών, σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία, και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.

Να προσθέσουμε ότι προκύπτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το τι τελικά θα ισχύσει και το τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση και έχουν ήδη αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες που έχουν ήδη πληρώσει και έχουν εξοφλήσει δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, καθώς θα έχουν ήδη τεκμήριο νομιμότητας.

Αυτοί που έχουν αριθμό δόσεων να αποπληρώσουν ακόμα, μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση, που θα τεθεί σε ισχύ εντός του μήνα και θα γίνει συμψηφισμός.

Αυτοί που έχουν μικροπαραβάσεις, π.χ. 1.000 ευρώ, αλλά με το νέο νόμο ανήκουν στην κατηγορία των 500 ευρώ, θα μπουν στη διαδικασία του συμψηφισμού και, ίσως, της επιστροφής χρημάτων, όμως όλα αυτά είναι ακόμα στη διαδικασία της συζήτησης και της διαμόρφωσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αυτό το κλίμα στο υπουργείο.

Σχετικά με τους ημιυπαίθριους, η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο το νόμο για τα αυθαίρετα, καθώς η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων εμπίπτει σε ξεχωριστό νόμο. Όσοι δεν είχαν ενταχθεί σε εκείνον το νόμο, πρέπει να περιμένουν διευκρινίσεις επ΄ αυτού, για το αν θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο.