Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Δύο κοινοπρακτικά σχήματα - από τα τέσσερα που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα - είναι πιθανό να διαγωνιστούν τελικά για τη διεκδίκηση του προς αποκρατικοποίηση 51% της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες. Οι προσφορές που κατέθεσαν οι τέσσερις υποψήφιοι, είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, η συμμετοχή εταιρείας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και η εναλλακτικού χαρακτήρα «Κίνηση 136» βρίσκονται στο επίκεντρο αναφορικά με το εάν θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, είτε για λόγους χρηματοοικονομικούς είτε λόγω έλλειψης της απαιτούμενης τεχνογνωσίας. Για παράδειγμα, ο ομογενής από την Ρωσία επιχειρηματίας, φέρεται να έχει ζητήσει δίμηνη παράταση για να βρει εταίρο, αλλά το αίτημά του εκτιμάται ότι δεν θα γίνει δεκτό.
Ισχυροί σύμμαχοι
Αντίθετα, οι κοινοπραξίες των Άκτωρ - Vinci και Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών-ΤΕΡΝΑ-Mekorot, πέραν των χρηματοοικονομικών χαρακτηριστικών, διαθέτουν εταίρους με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση υδάτων και γι’ αυτό ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο διεκδικητών προμηνύεται ότι θα είναι ιδιαίτερα οξύς.
Συγκεκριμένα, η Άκτωρ συνεργάζεται με την Suez Environnement, θυγατρική του κολοσσού GDF Suez που ελέγχει το 5,1% της εισηγμένης. Έτσι, η κοινοπραξία διαθέτει -ατύπως- το προβάδισμα, με την γαλλική εταιρεία να γνωρίζει εκ των έσω την ΕΥΑΘ, όπως και κομβικής σημασίας ζητήματα που άπτονται των χρηματοοικονομικών μεγεθών της βορειοελλαδίτικης εταιρεία.
Το μέτωπο αυτό επιδιώκει να «σπάσει» ο δεύτερος μεγαλύτερος -βάσει κεφαλαιοποίησης-κατασκευαστικός όμιλος, που από κοινού με τους ισραηλινούς και την Γ. Αποστολόπουλος επιδιώκει να… πιει από το βορειοελλαδίτικο νερό. Στο σχήμα αυτό συμμετέχουν ως subcontractors η Miya που ανήκει στον όμιλο Arison, η Aqualia και η κορεάτικη LG Hitachi.
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, όπου δραστηριοποιούμαστε. Το ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλο, καθώς εκεί έχουμε πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη επένδυση του ομίλου, το Ιατρικό Διαβαλκανικό» αναφέρει στο Capital.gr ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιατρικό Αθηνών.
«Επιλέξαμε την Mekorot, επειδή είναι κρατική εταιρεία και έχει διαχειριστεί ορισμένα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε» σημειώνει.
Η Mekorot, που ιδρύθηκε το 1937, απασχολεί 2.150 υπαλλήλους, πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων και διαθέτει σοβαρή τεχνογνωσία στην αφαλάτωση και την επαναδιαχείριση των υδάτων.
Ο δεύτερος ισχυρός πυλώνας-από το εξωτερικό- της κοινοπραξίας είναι η Miya του ομίλου Arison, η οποία λειτουργεί συμβουλευτικά, παρέχοντας λύσεις για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων. Στο «τιμόνι» της βρίσκονται δύο γυναίκες, η Shari Arison και η Efrat Peled. Η πρώτη βρίσκεται διαρκώς στην λίστα του Forbes ως μία από τις πλουσιότερες γυναίκες παγκοσμίως, ενώ η Peled, διευθύνουσα σύμβουλος της Miya, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Bank Hapoalim, μίας από τις μεγαλύτερες ισραηλινές τράπεζες.
Ένα ακόμη «όπλο» του ελληνοϊσραηλινού κονσόρτσιουμ είναι η ισπανική Aqualia, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης νερού και συμμετείχε ως βασικός εταίρος στην κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την διεκδίκηση της ΕΥΑΘ το 2009. Διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 1.100 πόλεις, παρέχοντας υπηρεσίες σε 28 εκατ. άτομα, και είναι η μητρική του ισπανικού κατασκευαστικού ομίλου Grupo FCC.
Ένας ακόμη διεκδικητής των βορειοελλαδίτικων υδάτων –συμμετέχει ως «subcontractor» στην διαδικασία- είναι η LG Hitachi, που θα εγκαινιάσει την παρουσία της στην Ελλάδα, εάν επιλεγεί η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει.
«Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει προσλήψεις»
«Η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ θα οδηγήσει σε προσλήψεις, δεδομένου ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις για την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, καθώς, εξάλλου, υπάρχει η εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών» σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.
Ας σημειωθεί ότι η Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών αναμένεται να δώσει το «παρών» και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr