25 Μαΐου 2013

Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει τους Γερμανούς – Τι σχέση έχει η αλλαγή αντιμετώπισης με τις επερχόμενες εκλογές

Ο δρόμος από τη σκληρή κριτική, τους βαρείς χαρακτηρισμούς μέχρι την... αποθέωση ήταν μακρύς κι επίπονος. Η ελληνική κυβέρνηση κι ο Αντώνης Σαμαράς, όμως, εσχάτως έχουν αρχίσει να τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα ΜΜΕ στη Γερμανία.

Η στροφή αυτή, βέβαια, έχει κυρίως να κάνει με τις εσωτερικές ανάγκες της γερμανικής κυβέρνησης εν όψει των επερχόμενων κρίσιμων εκλογών. Βεβαίως η Γερμανία αναγνωρίζει ευχαρίστως την προσήλωση της κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και δεν παραλείπει να χαιρετίζει τις αποκρατικοποιήσεις. Οπως αποδείχθηκε μάλιστα κατά την πρόσφατη έγκριση της δανειακής δόσης των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Eurogroup, το Βερολίνο ήταν διατεθειμένο -για πρώτη φορά- να παραβλέψει και κάποια προαπαιτούμενα που δεν είχαν υλοποιηθεί εγκαίρως.

Οι εκλογές όμως που έρχονται τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία τείνουν να λάβουν χαρακτήρα ορόσημου για τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η Αθήνα προσδοκά σε ένα νέο «κούρεμα» του χρέους της, με τη συμμετοχή πλέον του δημόσιου τομέα και υπολογίζει σε μια «απελευθερωμένη Μέρκελ» που θα το επιβάλει εύκολα. Η ίδια η Καγκελάριος από την πλευρά της έχει παρουσιάσει τη διαχείριση της κρίσης ως έργο δικής της έμπνευσης. Εχει λοιπόν κάθε λόγο να θέλει να πετύχει - ή έστω να φαίνεται ότι πετυχαίνει.

Οταν ξεκίνησε η κρίση, η Ανγκελα Μέρκελ επέλεξε την Bild, την οποία κανείς Γερμανός δεν παραδέχεται ότι διαβάζει, αλλά πουλάει πάνω από τρία εκατομμύρια φύλλα, προκειμένου να διακηρύξει (κυρίως) εντός και εκτός Γερμανίας ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν για τους τεμπέληδες του Νότου». Τότε είχε εκλογές στα κατά τόπους ομόσπονδα κρατίδια, τις οποίες έχανε διαρκώς. Στο μεταξύ κύλησε πολύ νερό και πολύ χρήμα στο αυλάκι που συνδέει το Βορρά με το Νότο της Ευρωζώνης. Το περασμένο καλοκαίρι στο Βερολίνο επικράτησε η σχολή που ήθελε τη διάσωση της Ελλάδας να κοστίζει σε κάθε περίπτωση φθηνότερα από τη χρεοκοπία και την κακήν κακώς έξοδό της από το ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς έχει επισκεφθεί δύο φορές την Καγκελαρία και μία τους Χριστιανοκοινωνιστές - κομματικούς φίλους της κυρίας Μέρκελ στη Βαυαρία, ενώ η Καγκελάριος έχει πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στην Αθήνα. Η στήριξη του Βερολίνου είναι ξεκάθαρη, όπως και οι όροι της και όσο αυτοί οι όροι πληρούνται, η σχέση θα παραμένει αρμονική.

Θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο για τη γερμανική κυβέρνηση αν χρειαζόταν να επανέλθει σε νουθεσίες για χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται και μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονται, ειδικά όταν, ενόψει εκλογών, καραδοκούν φωνές όπως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το νεοσύστατο κόμμα που προπαγανδίζει την έξοδο από την Ευρωζώνη είτε της Γερμανίας είτε των Νοτίων και επιμένει ότι η γερμανική οικονομία δεν έχει ανάγκη το κοινό νόμισμα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως τώρα στους ευρωσκεπτικιστές ποσοστό 3%, πολύ μακριά από το όριο εισόδου στη Βουλή (5%). Ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το νέο κόμμα αντλεί τις ψήφους του από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και «κάθε ψήφος μετράει», όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εμπειρος στα διλήμματα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε στους Γερμανούς λέγοντάς τους ότι «κάθε ψήφος στην Εναλλακτική για τη Γερμανία μπορεί να στερήσει από τους Χριστιανοδημοκράτες την εξουσία».

Αν λοιπόν το εγχείρημα της Καγκελαρίου εμφανιστεί να χωλαίνει και το σχέδιό της να αποτυγχάνει, οι δυνάμεις της αμφισβήτησης θα ενισχυθούν περαιτέρω. Δεν είναι άλλωστε πλέον λίγοι εκείνοι οι Γερμανοί που ακούν ευχάριστα τα συνθήματα περί ισχυρής Γερμανίας η οποία πρέπει επιτέλους να ξεφορτωθεί τα βαρίδια του Νότου. Κι αυτό εν μέρει διότι σπανίως στο γερμανικό Τύπο δημοσιεύονται στοιχεία σχετικώς με το πόσα χρήματα έχουν πραγματικά δώσει οι Γερμανοί φορολογούμενοι στην ευρωδιάσωση και πόσο έχει επωφεληθεί η γερμανική οικονομία από την κρίση.

Το Βερολίνο έχει λοιπόν πολλούς λόγους να προβάλλει την ελληνική πρόοδο - ακόμη και να υπερβάλλει για αυτήν και χρησιμοποιεί σε αυτή την προσπάθεια τους γνωστούς διαύλους του στα ΜΜΕ. Είναι ενδεικτικό ότι στη συζήτηση για τα πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας στις χώρες που πλήττονται από την κρίση δεν θίγεται καν το ενδεχόμενο να πρόκειται για συνέπεια ή αστοχία των προγραμμάτων λιτότητας. Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε καταχεριάζει πλέον καθημερινά την Κομισιόν για καθυστερήσεις και εμφανίζεται ως προστάτης των απανταχού ανέργων της Ευρώπης. «Ούτως ή άλλως στην πολιτική ο χρόνος μετράει διαφορετικά», επισημαίνει στη Real News στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών που εκτιμά ότι προέχει να παραμείνει στην κυβέρνηση ο συνασπισμός CDU-FDP και μετά... βλέπουμε.

ΠΗΓΗ: real.gr