Τουλάχιστον 10.000 ενήλικες δημότες, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι από τον απαιτούμενο αριθμό, είχαν υπογράψει μια αίτηση με την οποία ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τέσσερις ώρες —σχεδόν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας— τα 29 από τα 51 μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του μέτρου που απαγόρευε στις δημόσιες υπαλλήλους της πόλης που έρχονται σε επαφή με το κοινό να φέρουν θρησκευτικά ή πολιτικά σύμβολα.
Ουσιαστικά η απαγόρευση αφορούσε τις μουσουλμάνες που φορούσαν ισλαμική μαντίλα και εργάζονταν σε γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού σε υπηρεσίες του Δήμου.
Παρόμοια μέτρα ισχύουν σε πολλές βελγικές πόλεις. Πριν από δύο χρόνια, το Βέλγιο απαγόρευσε την χρήση του νικάμπ και της μπούρκας, δηλαδή των ισλαμικών ενδυμάτων που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο, από τις δημόσιες υπαλλήλους.
Η γειτονική Γαλλία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στη δυτική Ευρώπη απαγόρευσε την χρήση θρησκευτικών συμβόλων, όπως η ισλαμική μαντίλα, στα σχολεία.