14 Μαΐου 2013

Κρεσέντο λαϊκισμού από τον Αλέξη

Σουλαδάκη Βασιλική

Δεν ξέρω γιατί, άλλα κάθε φορά που παρακολουθώ τον Αλέξη Τσίπρα να αγορεύει από το βήμα της Βουλής, μου έρχεται στο μυαλό συνειρμικά το τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα «Γκρέκο μασκαρά» (τρόμπα, φιγούρα, σαχλαμάρα κι άρπα κόλλα).


Πραγματικά η ομιλία του κυρίου Τσίπρα τις προάλλες στη Βουλή ήταν, δίχως άλλο, ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και φτηνού λαϊκισμού συνοδευόμενο από τις προσφιλείς «τσιτάτες» του εκφράσεις.

Τι να πρωτοσχολιάσω; Την κακοποίηση που υπέστη για πολλοστή φορά η δύσμοιρη ελληνική γλώσσα από τα «ολισθήματα » του Αλέξη; («σάρκ εκ της σαρκός» και «τοις πάσις»), την άγνοια για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του οικονομικού μοντέλου που εκπροσωπεί, ή την ακατάσχετη καταστροφολογία, χωρίς από την άλλη να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και ρεαλιστικό;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο κύριος Τσίπρας στην ομιλία του είπε πως η χώρα μετατρέπεται σε αποικία χρέους και οι πολίτες της σε νεόπτωχους. Αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που κατά τη γνώμη του είχε το PSI, ενώ έκανε λόγο για διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Λίγο μετά μας εξέπληξε λέγοντας ότι η χώρα δεν έχει νομισματική πολιτική! Αλήθεια, ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκει στην Ευρωζώνη ασκεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική δεν το γνωρίζω. Ίσως σε μια άλλη Ευρώπη, ενός άλλου πλανήτη, σε διαφορετικό ίσως Γαλαξία, πάντως όχι σε αυτή που γνωρίζουμε.

Συνεχίζοντας το γνωστό αντιμνημονιακό του παραλήρημα, είπε ότι η κυβέρνηση χαρίζει τις τράπεζες στους δανειστές για να καταλήξει στο ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και τα πλεονάσματα που θα προκύψουν θα είναι το αποτέλεσμα «αίματος, δακρύων και ιδρώτα» και των ανθρωποθυσιών που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση.

Ανέφερε, επίσης, πως δεν δίνει δεκάρα για τη γνώμη της Μέρκελ και του Σόιμπλε, αν και κάποιοι από εμάς που δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, θυμόμαστε πολύ καλά τις χαρές και τα πανηγύρια που έκανε στον τελευταίο κατά το ταξίδι του στην Γερμανία.

Και φυσικά στο τέλος υποσχέθηκε ένα παράδεισο, χωρίς να αναφέρει ούτε ΕΝΑ συγκεκριμένο μέτρο, έτσι για να πάρουμε και μεις μια ιδέα του τι εννοεί, αν και υποψιάζομαι πως ούτε ο ίδιος γνωρίζει.

Έτσι ακούσαμε τα γνωστά περί πλήρους αποκατάστασης μισθών και συντάξεων, επαναφοράς των κερδών του Δημοσίου, που θα τα πετύχει με το μέτωπο των λαών του Νότου, με διαγραφή του χρέους και διεκδικώντας τις κατοχικές αποζημιώσεις. Αυτό είναι το μεγαλοφυές σχέδιο!

Ό,τι λένε και οι ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμένου δηλαδή, μόνο που από ένα Αριστερό, όπως ο ίδιος θέλει να αναπροσδιορίζεται, αξιώνεις να ακούσεις κάτι καλύτερο.

Ας μπούμε στο διά ταύτα τώρα.

Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα της Κύπρου, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός θα δικαιολογούνταν ως ένα βαθμό.

Είναι όμως δυνατόν, μετά την τραγική εμπειρία της Κύπρου κάποιοι να συνεχίζουν να μιλάνε για Plan B, C, F και δεν ξέρω τι άλλο;

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι πως αν η χώρα δεν προσχωρούσε στη λογική του προγράμματος στήριξης, άλλη λύση δεν θα υπήρχε, γιατί πολύ απλά θα ακολουθούσε η απόλυτη καταστροφή, δηλαδή παύση πληρωμών, αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, διακοπή του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, κλείσιμο των επιχειρήσεων, ανεργία, που ούτε στους πιο τρελούς μας εφιάλτες δεν έχουμε δει, και πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Θα μου πείτε, ψιλά γράμματα αυτά για τον Αλέξη, την εξουσία να πάρει και στάχτη και μπούλμπερη να γίνει η χώρα, τι τον νοιάζει;

Όσο για το μέτωπο των λαών του Νότου, τι ακριβώς εννοεί; Σε ποιο Νότο αναφέρεται; Θεωρεί δηλαδή ότι υπάρχουν χώρες που είναι διατεθειμένες να μπουν σε μια πολιτική αντίθεση βορρά Νότου η να μπουν σε μια λογική Ευρώπης δυο ταχυτήτων; Και πάντως όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μου, το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι όποτε αυτό επιχειρήθηκε κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες, δεν τελεσφόρησε.

Ο κύριος Τσίπρας απέκρυψε, δε, την επίσημη δήλωση του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος, μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του που έκανε λόγο για ύπαρξη απόλυτων διαφωνιών

Όσο για το PSI πρέπει να έχουμε αντίληψη των αριθμών. Και η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί κατά 130 δισεκατομμύρια, κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που σημαίνει τη μεγαλύτερη μείωση στον κόσμο διαχρονικά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου προτάθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα απαρτίζονταν από όλα τα λεγόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και αρνήθηκε για μικροπολιτικούς λόγους, σέρνοντας τη χώρα σε δεύτερες εκλογές για να διαλέξει και πάλι τον εύκολο και βολικό ρόλο της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα, υπόσχεται χαμένους παραδείσους χωρίς κανένα κόστος προσδοκώντας την καταστροφή της χώρας για να δικαιωθεί. Και αυτό είναι το πιο τραγικό όλων.

Όμως ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο και έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος του λέει ψέματα. Και παρά το γεγονός ότι η αλήθεια είναι πάντοτε πιο σκληρή από ένα ωραίο ψέμα, η πραγματικότητα όσο και να την αποφεύγουμε, είναι πάντοτε εκεί και είτε το θέλουμε είτε όχι αναγκαζόμαστε μοιραία να την αντιμετωπίσουμε. Και αυτό ισχύει για όλους μας εκτός ίσως από τον Αλέξη και τον Πάνο, που αρέσκονται στης Χαλιμάς τα παραμύθια

Η Βασιλική Σουλαδάκη είναι διεθνολόγος και μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

TO BHMA